StoryEditorOCM
Tenisodržan ždrijeb

Hrvatska doznala protivnike: dvadeset četiri države će sudjelovati na ATP kupu, nagradni fond iznosi 15 milijuna dolara

16. rujna 2019. - 12:05

Hrvatska teniska reprezentacija je u skupini E ATP kupa s Austrijom i Argentinom, odlučio je ždrijeb za to natjecanje održan u ponedjeljak u Sydneyu. 

Kako ranking tenisača u pojedinačnoj konkurenciji na ATP ljestvici određuje koje će države sudjelovati u ekipnoj konkurenciji na tom natjecanju, Hrvatsku će predvoditi dva najbolje rangirana hrvatska tenisača Borna Ćorić i Marin Čilić.

Najbolje rangirani austrijski tenisač je Dominic Thiem koji je na ljestvici od 9. rujna bio peti tenisač, a najbolji sljedeći je Dennis Novak na 122. poziciji. Od Argentinaca najbolje rangirani su Diego Schwartzman koji je 9. rujna bio 16. i Guido Pella na 22. mjestu.

Dvadeset četiri države će sudjelovati na "ATP kupu" koje će se održavati od 3. do 12. siječnja u Sydneyu, Perthu i Brisbaneu, i završiti osam dana prije početka Australian Opena (20. siječnja - 2. veljače), prvog grand slam turnira sezone.

Zemlje koje su se kvalificirale za sudjelovanje na ATP kupu na temelju ATP ljestvice od 9. rujna: Srbija, Španjolska, Švicarska, Rusija, Australija, Njemačka, Grčka, Japan, Italija, Francuska, Belgija, HRVATSKA, Argentina, Gruzija, Južnoafrička Republika, SAD, Kanada, Velika Britanija, Australija (zemlja domaćin. Još pet država bit će određeno 13. studenog također na temelju poretka na ATP ljestvici.

Dvadeset sedam od prvih 30 tenisača s ATP ljestvice su pristali sudjelovati, među njima Novak Đokivić, Rafael Nadal i Roger Federer te Andy Murray čiji je zaštićeni ranking omogućio Velikoj Britaniji se da kvalificira za to natjecanje.

Natjecanje će početi grupnom fazom (šest skupina sa po četiri reprezentacije) nakon čega slijede četvrtfinale, pa polufinale i na kraju finale. Svaki par će odigrati po dva pojedinačna meča i jedan u paru. Po dva igrača a najboljim rankingom iz svake države sudjeluju u natjecanju, no ako su potrebne izmjene, može uskočiti jedan od tri dodatna igrača.

Natjecanje donosi 750 ATP bodova za pobjednike u pojedinačnoj konkurenciji, što je manje od grand slam turnira (2.000 bodova), Mastersa (1.500) i Mastersa 1.000, ali više od ostalih turnira, dok nagradni fond iznosi 15 milijuna dolara (oko 13,5 milijuna eura).

 

ATP kup, skupine

Skupina A - Srbija, Francuska, JAR (Brisbane)

Skupina B - Španjolska, Japan, Gruzija (Perth)

Skupina C – Švicarska, Belgija, Velika Britanija (Sydney)

Skupina D - Rusija, Italija, SAD (Perth)

Skupina E - Austrija, HRVATSKA, Argentina (Sydney)

Skupina F - Njemačka, Grčka, Kanada, Australija (Brisbane)

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 06:57