StoryEditorOCM
Tenispovratio formu

Kanta u Pekingu napravila je od njega ‘čudovište‘ kojeg se plaši i Đoković, a nekima je i dalje najpoznatiji po mrkvama

Piše Iva Majić
26. siječnja 2024. - 12:30

Jannik Sinner (22) je zaustavio nevjerojatan niz Novaka Đokovića (36) na Australian Openu. Srpskom tenisaču ovo je bio 11. put u karijeri kako je zaigrao polufinale prvog Grand Slama u sezoni, a u svih prethodnih 10 svladavao je svoje protivnike.

Međutim, danas je Talijan slavio u Rod Laver Areni s 3:1 u setovima (1:6, 2:6, 7:6(6), 3:6) nakon tri i pol sata igre te pokazao kako je Novak slab na njega. Dobro znamo kako nema puno tenisača koji bi mogli nadigrati najboljeg na svijetu, ali Jannik se u zadnjim mečevima može pohvaliti s dobrim skorom protiv Đokovića.

image
Lillian Suwanrumpha/Afp

Krajem prošle godine odigrali su tri dvoboja u dva tjedna, a dvaput je slavio Talijan. Pobijedio ga je u grupnoj fazi ATP Finalsa u Torinu, ali Novak mu je uzvratio nekoliko dana kasnije u finalu istog turnira. No, idući su se tjedan sudarili u polufinalu Davis Cupa i Sinner je došao do nove pobjede, spasivši tri vezane meč-lopte.

Povratio formu

A trenutak koji je okrenuo Sinnerovu karijeru i od njega napravio "čudovište" je - povraćanje.

Naime, krajem 2023. Jannik se doslovno ispovraćao u kantu za smeće za vrijeme trećeg seta meča u Pekingu protiv Grigora Dimitrova i od tada mu je sve krenulo nabolje...

Najprije je pobijedio Carlosa Alcaraza u polufinalu spomenutog turnira, a onda je svladao Daniila Medvedeva za titulu u  Pekingu. Nedugo nakon toga osvojio je i ATP turnir u Beču, ponovno slavivši nad Rusom. Sve je to bila uvertira za "najveću" pobjedu, a bila je to ona protiv Đokovića u Torinu. Protiv svjetskog broja jedan slavio je još jednom na završnici Davis Cupa u Malagi te je tako pomogao svojoj reprezentaciji koja je na kraju stigla do titule protiv Australije.

Dakle, tri titule (Peking, Beč i Davis Cup) te finale u Torinu i (barem finale) na Australian Openu. Za one koji vole statistiku, Sinner od spomenute "kante" u Pekingu ima sljedeći omjer:

- 24 pobjede i samo tri poraza, od čega su čak 11 pobjeda protiv "top 10" igrača.

Uz to, jedan je od miljenika navijača koji su se u par navrata za njegove mečeve obukli u mrkve. Zašto? Inspiracija je došla s turnira u Austriji na kojem je Sinner u pauzi jeo spomenuto povrće, a očito su onda obožavatelji odlučili povući i paralelu s njegovom narančastom bojom kose...

image
Martin Keep/Afp
image
Saeed Khan/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 01:34