StoryEditor
Tenisreportaža

Firule se ‘odjevaju‘ u novo ruho: obnavljaju se teniski tereni za splitski challenger, testirat će ih mladi na prvenstvu do 18 godina

10. kolovoza 2020. - 19:52
Uređuje se šest terena na Firulama

Kad je u novom kalendaru ATP Challenger Toura objavljeno da je splitski challenger, prvotno planiran u travnju, dobio novi termin 28. rujna vijest se brzinom munje prenijela društvenim mrežama.

- Je, kad dođu na onu oranicu na Firulama, lipo će se tenisači provest’ – krenula je „pljuvačnica” po društvenim mrežama.

Referirali su se na stanje na teniskim terenima na Firulama koji doista već dulje vremena vape za obnovom koja je sada, na sreću i zadovoljstvo mladih i starih tenisača i brojnih splitskih rekreativaca konačno došla na red. Radnici tvrtke Tenis Line Sol iz Brčkog, koja je bila daleko najpovoljniji izvođač, stigli su na Firule, iskrcali tenisit i odmah počeli s radom. Već nekoliko dana prije dolaska radnika bilo je živo na Firulama.

- Kad će krenit’ obnova – dobacivali su mnogi prolaznici i zaljubljenici u „bijeli sport” gledajući usput velika imena hrvatskog tenisa kako praše po Firulama. A našlo se tu doista puno jakih imena. Na „šestici”, betonskom terenu obnovljenom također nedavno, igrali su Borna Ćorić i Mate Delić.

- Lako ti je na „mali tenis” dobit Matu, tu su bitne samo noge. Ajd’ da te vidim na cili teren. Evo, stavljam ja na Matu 100 dolara i 100 eura. Misliš da nemam, ostalo mi je, otpala je krizma... - dobacio je jedan od ljubitelja tenisa Borni.

Nemaš Borna ovakve struke nigdje?

- Ne, ovdje je najbolje za opustiti se – složio se Borna nasmijan od uha do uha.

Voli doći u Split, često je tu, veliki prijatelj s Matom Delićem koji sada radi kao trener, a često sparira baš s Bornom. Sutradan na istoj toj „šestici” eto i meča parova kojeg se ne bi posramio ni bilo koji ATP turnir, na jednoj strani Mario Ančić i Tomislav Draganja, a na drugoj Mate Pavić i Franko Škugor.

- Dobro je da se tereni obnavljaju, iako iskreno nisam ni vidio u kakvom su sada stanju, stalno sam na betonu – kazao je Ančić koji ima sada drugu karijeru poslovnog čovjeka u SAD-u, ali i dalje izgleda kao da bi se s nekoliko mjeseci priprema mogao pojaviti na turnirima.

Bit će tu do sredine rujna što je dobra vijest za igrače poput Pavića i ostalih koji imaju više opcija za trening.

Obnovom terena oduševljen je i Mate Pavić, ne tako davno svjetski broj jedan u parovima. Posebno jer će se „zapasat” i dva zemljana terena na Baterijama koja su sada također pod skrbi Javne ustanove sportski objekti, a na kojima je on sa sestrom Nađom pod paskom oca Jakova odrastao.

- Ma super. Bio sam na mnogim terenima, nekima i novim, tek izgrađenima, ali Firule imaju dušu, to nije moguće tek tako stvoriti. Ovaj centar stoga zaslužuje i najbolje moguće uvjete – kazao je Pavić, a složio se s njime i Franko Škugor.

- Ovdje je doista posebna atmosfera – kazao je Franko.

U razgovoru tijekom treninga nije nam promaklo da su Škugor i Pavić izgubili igru...

- Vi ste zaboravili na sklekove – upozorio ih je Ančić.

Morali su obojica odraditi po 30 komada, nisu zabušavali dok su Ančić i Draganja išli pobjednički na drugu stranu čekajući ih da završe i krenu s novom igrom. Došli smo i do Tomislava Đokića čija tvrtka obnavlja terene.

- Nedavno smo bili u Cavtatu radili teren za Marina Čilića. Bili smo radili prije i terene u Stobreču, na nekoliko lokacija na kojima se igraju turniri pod kapom ATP Toura... - kaže nam Đokić.

Kakvo ste stanje zatekli ovdje u Splitu?

- Dosta je podloga „zapekla” mi ćemo sve to „isfrezati”, razdrmati, poravnati i kasnije staviti završni sloj tenisita, nove linije... Bit će tereni pravi, kasnije ih valja održavati – kazao nam je Đokić.

U ovaj posao ulazi šest zemljanih terena na Firulama i dva na Baterijama, a neće se obnoviti samo dva zemljana terena odmah pored kafića na Firulama, „jedinica” i „dvojka”.

- Oni će ići u kompletnu rekonstrukciju, to će raditi druga, splitska tvrtka, jer će se mijenjati i kompletna drenaža. No, za takve radove vrijedi zabrana do 15. rujna tako da će se to raditi nakon toga, vjerojatno onda nakon challengera – kazao nam je Tomislav Borozan, ravnatelj Javne ustanove sportski objekti.

Dan kasnije s Frankom Škugorom radio je splitski trener Jozo Dumanić. „Trojka” i „četvorka” su već dobili novi sloj zemlje, čekale su se linije...

- Ajde da i ja doživim da mogu proklizat’ na Firulama – zadovoljno je ustvrdio Dumanić.

Sve radove prati i predsjednik domicilnog Teniskog kluba Split 1950 Ivica Kekez koji je Javnoj ustanovi sportski objekti i izvođačima radova na raspolaganje stavio i neke svoje ljude, da kaže gdje tereni „šuškaju”, da zajedno prođu centar...

Živo je i veselo na Firulama, tereni će zablistati u novome ruhu, a vatreno krštenje imat će već od 18. kolovoza kada je TK Split 1950 domaćin Prvenstva Hrvatske za tenisačice i tenisače do 18 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 16:20