StoryEditor
Tenishumanitarac

Federer ‘jači‘ i od Ronalda i Messija, najplaćeniji je sportaš na svijetu. Ipak, ne zaboravlja najpotrebitije, samo nedavno donirao je milijun franaka

7. lipnja 2020. - 15:24

Roger Federer ponovno ispisuje povijest, postao je prvi tenisač na vrhu Forbesove liste najbolje plaćenih sportaša otkako se ta lista sastavlja od 1990. godine.

Švicarski maestro je u 12-mjesečnom razdoblju od 1. lipnja 2019. do 1. lipnja 2020. godine zaradio 106,3 milijuna dolara, a od toga je čak sto milijuna zarada od sponzorskih ugovora.

Sto najbolje plaćenih svjetskih sportaša zaradilo je u spomenutih 12 mjeseci ukupno 3,6 milijardi dolara što je devet posto manje nego u prethodnom jednogodišnjem razdoblju. Federer je skočio na prvo mjesto s petog na kojemu je bio godinu prije, dosad mu je najbolji plasman bio na drugom mjestu Forbesove liste 2013. godine.

Fantastični Švicarac zaradom je nadmašio trojicu najbolje plaćenih nogometaša kojima je pandemija koronavirusa umanjila zaradu, Portugalac Cristiano Ronaldo je drugi sa 105 milijuna dolara godišnje zarade, argentinski čarobnjak Lionel Messi je treći sa 104 milijuna, Brazilac Neymar je zaradio 95 milijuna, a prvu petorku zaokružuje američki košarkaš LeBron James koji je zaradio 88,2 milijuna dolara.

Federerov sponzorski portfolio nema konkurenciju među aktivnim sportašima, ima ugovore sa 13 velikih sponzora koji mu plaćaju između tri milijuna i 30 milijuna dolara godišnje.

Osvajač rekordnih 20 Grand Slam turnira, 38-godišnji Roger je uz golfera Tigera Woodsa jedini među aktivnim sportašima koji je od sponzorskih ugovora zaradio sto milijuna dolara u jednoj godini.

Od turnirskih nagrada Roger je dosad zaradio gotovo 130 milijuna dolara, a njegov brend je besprijekoran, svi koji si to mogu priuštiti otimaju se za ugovore s njim.

U nizu sponzora (Nike, Mercedes-Benz, Rolex, Credit Suisse, Wilson...), od kojih ga neki prate od početka duge profesionalne karijere, među najnovijima je Barilla, najveći svjetski proizvođač tjestenine. Luca Barilla, potpredsjednik više od 140 godina stare tvrtke vrijedne oko 1,3 milijarde dolara, kazao je kako mu je godinama bio san da se Roger priključi Barilli u fascinantnoj misiji pomaganja ljudima da jedu bolje radi vlastitog zdravlja i očuvanja planeta.

Iz dobro upućenih izvora saznaje se kako bi kroz višegodišnju suradnju, koja će se sigurno protezati i u godinama nakon završetka igračke karijere, ugovor s Barillom mogao Federeru donijeti 40 milijuna dolara.

Veliki humanitarac

Poput nekoliko vjernih sponzora, Rogerova supruga Mirka je konstanta u njegovu životu, snaga koja omogućava harmoniju sportskog i privatnog. Miroslava Vavrinec, Švicarka rođena u Slovačkoj, također je bila profesionalna tenisačica, prekinula je karijeru sa 24 godine zbog ozljede.

Ona i Roger upoznali su se 2000. na Olimpijskim igrama u Sydneyju gdje su oboje igrali za Švicarsku.
- Proveli smo dva tjedna zajedno i upoznavali se, prvi put smo se poljubili posljednjeg dana prije odlaska iz Australije – odao je Roger u jednom razgovoru.

Vjenčali su se 2009., a te je godine Mirka rodila blizanke koje su dobile imena Myla Rose i Charlene Riva. Pet godina kasnije, u svibnju 2014., opet su dobili blizance, dječake Lea i Lennarta.

U obitelji Federer to nije ništa neobično, Rogerova sestra Diana također ima blizance, djevojčicu i dječaka. Roger ne isključuje ni mogućnost da će imati još djece.

Ali to će isto pričekati završetak njegove karijere koji zasad još nije na vidiku.
- Sretni smo i opušteni, uživamo u vremenu koje provodimo s djecom – kaže Roger, a pandemija koronavirusa, zbog koje su prestale sve teniske aktivnosti, omogućila mu je da provede još više vremena s obitelji.

No, spriječila ga je i da ruši nove teniske rekorde pokušavajući osvojiti još poneki Grand Slam turnir, a s obzirom da će 8. kolovoza proslaviti 39. rođendan, ostaje mu sve manje vremena za nove uspjehe.

Globalna zdravstvena kriza možda će ga spriječiti i da ove godine postane prvi teniski milijarder.

Naime, njegova se ukupna zarada u karijeri, od turnirskih nagrada i sponzorskih ugovora, kreće oko 900 milijuna dolara, početkom godine se procjenjivalo da bi do kraja 2020. mogao dosegnuti ukupnu zaradu od milijardu dolara, što su dosad uspjeli samo Michael Jordan, Tiger Woods i Floyd Mayweather.

Hoće li se to zaista dogoditi pokazat će sljedeći mjeseci, ali Roger dobar dio novca kojeg zaradi daje u humanitarne svrhe, uz brojne akcije tijekom godina, u ožujku ove godine on i Mirka su donirali milijun franaka najugroženijim obiteljima u Švicarskoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

19. listopad 2020 11:18