Tenistestiranja ih otkrila

Farah i Jarry propuštaju Australian Open zbog pozitivnih dopinških nalaza

Piše Hina
14. siječanj 2020. - 21:14
Nicolas Jarry of Chile reacts while playing against Dusan Lajovic of Serbia during their men's singles match on day six of the ATP Cup tennis tournament in Brisbane on January 8, 2020. (Photo by Patrick HAMILTON/AFP)/-- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --Patrick HAMILTON/AFP

Prvi igrač svijeta u konkurenciji parova, kolumbijski tenisač Robert Farah propustit će prvi "grand slam" turnir sezone Australian Open koji počinje 20. siječnja u Melbourneu zbog pozitivnog dopinškog testa.

Farah je ranije u utorak objavio kako neće igrati u Melbourneu iz "osobnih razloga", ali naknadno je priznao kako je razlog tomu pozitivan dopinški test na anabolički steroid boldenonu na kontroli obavljenoj u listopadu prošle godine u Caliju.

Farah je naveo kako je do pozitivnog nalaza došlo jer je konzumirao meso u kojem se nalazila zabranjena supstanca.

"Dva tjedna prije spomenutog testiranja obavio sam i testiranje u Šangaju na kojem je nalaz bio negativan. Usto sam bio testiran najmanje 15 puta tijekom prošle godine na različitim turnirima i uvijek su nalazi bili negativni. A i Kolumbijski olimpijski odbor je 2018. objavio kako se ta supstanca redovito može pronaći u kolumbijskom mesu te može utjecati na rezultate sportaševa dopinškog testa", stoji u Farahovoj izjavi.

Kolumbijski je igrač najavio kako će konzultirati savjetnike kako bi proučio svoje sljedeće korake.

"Miran sam i uvjeren kako ću se u najkraćem vremenu vratiti na teniske terene", dodao je Farah.

Osim Faraha, zbog pozitivnog dopinškog testa Australian Open propustit će i trenutačno 78. igrač ATP ljestvice u pojedinačnoj konkurenciji Čileanac Nicolas Jarry. U njegovom dopinškom uzorku uzetom tijekom završnice prošlogodišnjeg Davis Cupa u Madridu pronađeni su tragovi anabolika ligandrola i stanozolola, koji se nalaze na listi zabranjenih supstanci Međunarodne antidopinške agencije (WADA).

Jarry, koji je lani osvojio svoj prvi ATP naslov na turniru u Bastadu, izjavio je kako nikada nije namjerno uzeo nikakvo zabranjeno sredstvo te je kako će u potpunosti surađivati s Međunarodnim teniskim savezom (ITF) kako bi dokazao svoju nevinost. Za pozitivan dopinški nalaz okrivljuje multivitamine proizvedene u Brazilu koji su mogli biti zaraženi.

#DOPING#ROBERT FARAH#NICOLAS JARRY