StoryEditorOCM
Tenisženski turnir

Dvije izvrsne dalmatinske tenisačice zaigrat će na WTA Makarska Openu

Piše promo
14. ožujka 2024. - 14:13

Na domaćem terenu za titulu WTA pobjednice u gradu pod Biokovom borit će se mlada Lucija Ćirić Bagarić i iskusna Tena Lukas. Obje na pragu ulaska među 200 najboljih

U Tenis centru Makarska teku posljednje pripreme za najiščekivaniji ženski turnir WTA Makarska Open hosted by Valamar, koji se održava od 3. do 9. lipnja. Ovo je njegovo 18. hrvatsko izdanje, treće u Makarskoj, koja je ove godine ponijela titulu Europskog grada sporta, velikim dijelom upravo zahvaljujući WTA turniru.

Direktor turnira Feliks Lukas uvijek se pobrine da u srce Dalmacije dođu hrvatske tenisačice pa je ovog puta odlučio wild kartu dodijeliti mladoj perspektivnoj Luciji Ćirić Bagarić iz Dubrovnika, a za sada je od hrvatskih predstavnica siguran i nastup Kaštelanke Tene Lukas koja kao 202. tenisačica svijeta očekuje ulazak među 200 najboljih, a turnir u Makarskoj ne propušta.  

Među 200 najboljih uskoro bi se mogla naći i Lucija koja je trenutno na 206. mjestu. Ove je godine u top formi i s 18 uzastopnih pobjeda te dva osvojena naslova, proglašena je ITF-ovom igračicom za veljaču.

image

Lucija Ćirić Bagarić

„Na našem turniru prve su pobjede osvajala poznata imena ženskog tenisa poput nedavne pobjednice turnira u Dubaiju Jasmine Paolini. Talijanka je prije tri godine trijumfirala na našem WTA turniru u Bolu, a lani je u Makarskoj igrala u spektakularnom finalu protiv najbolje Egipćanke u povijesti tenisa - Mayar Sherif. Lani je u Makarskoj do četvrtfinala stigla i Čehinja Linda Noskova, koja je s pobjedom nad prvom igračicom svijeta Poljakinjom Igom Świątek, najveća senzacija Australian Opena. Na WTA Makarska Openu nastupala je i najbolja kineska tenisačica Yue Yuan te osvajačica devet Grand Slamova Kristina Mladenović. Ovo je potvrda iznimne kvalitete i sportske snage našeg turnira“, ističe Feliks Lukas.

image

Mayar Sherif

Foto Kevin Clément

Vrhunska zabava na najljepšim gradskim lokacijama

Trećem izdanju turnira u Makarskoj veseli se i njezin gradonačelnik Zoran Paunović.

„Ove godine turnir dočekujemo s titulom Europskog grada sporta za 2024., što je dokaz da  je naš rad prepoznat i na europskoj razini. Nastavljamo dalje u izgradnji Makarske kao poželjne turističke i sportske destinacije koja turistima nudi nova iskustva i zanimljive sadržaje i van sezone, a WTA Makarska Open hosted by Valmar  postao je jedan od naših ključnih aduta. Veliki sportski spektakl i ove će godine biti popraćen bogatim programom WTACity koji će  posjetiteljima ponuditi vrhunsku zabavu na najljepšim gradskim lokacijama“, kazao je gradonačelnik Makarske.

Nije tajna da je ovo natjecanje na terenima nekoliko metara od makarske plaže omiljeno među tenisačicama, zbog čega je i proglašeno najboljim WTA turnirom u kategoriji 125. Tradiciju dolaska u srce Dalmacije vrhunske tenisačice njeguju još od vremena kada se WTA igrao u Bolu. Preseljenjem u Makarsku prije tri godine dobio je novu energiju, pojačao se zabavni program, letvica je dignuta vrlo visoko, na tribinama i partyjima okupljaju se poznata lica iz svijeta sporta i zabave, a prošlu je godinu u finalu nastupila i planetarno popularna pijanistica Lola Astanova. Ništa se manje ne očekuje ni ove godine. 

Promocija ženskog sporta i turizma

„WTA Makarska Open važna je manifestacija za promociju ne samo ženskog sporta nego i Dalmacije kao vrhunske sportske i turističke destinacije. Iznimno me veseli što se ovaj turnir punih 18 godina organizira na području naše županije i što je u svijetu poznat po odličnoj energiji i atraktivnom tenisu. Kontinuirano podržavamo velika sportska događanja poput ovog turnira, a s ciljem da u sport i rekreaciju uključimo što širu zajednicu ulažemo i u izgradnju sportskih objekata za djecu, rekreativce i mlade. Među njima su, siguran sam, budući vrhunski sportaši i sportašice koji će nastaviti tradiciju naše županije poznate po sjajnim sportskim uspjesima“, poručio je Blaženko Boban, župan Splitsko-dalmatinske županije.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:47