StoryEditorOCM
Tenispogled prema medalji

Fantastična Donna Vekić je u finalu Olimpijskih igara, ispisala je novu povijesnu stranicu hrvatskog tenisa

Piše Ivan Renić, R. R.
1. kolovoza 2024. - 22:46

Ako je ono u četvrtfinalu bilo fantastično, kako onda opisati novu pobjedu Donne Vekić – vrijednu olimpijske medalje i finala turnira u Parizu? Čudesna Donna nastavlja svoju olimpijsku bajku. Nakon tek nešto više od sat vremena igre pobijedila je Slovakinju Annu Karolinu Schmiedlovu sa 6:4, 6:0. U finalu će se za zlato u subotu boriti protiv Kineskinje Qinwen Zheng koja je sa 6:2, 7:5 izbacila prvu igračicu svijet Poljakinju Igu Swiatek.

image
Carl De Souza/AFP

Donna je, dakle, ‘riješila‘ drugi, Qinwen prvu na svijetu, a sada će se međusobno boriti za zlato na Olimpijskim igrama. Nevjerojatna je to priča iz Pariza. Vidjeli smo da je Osječanka već neko vrijeme u životnoj formi. Dokaz tome je i polufinale Wimbledona koje se vrlo lako moglo ‘produžiti‘ i na finale.

Donna jednostavno briljira u Parizu. Schmiedlovoj je uzela servis pri rezultatu 3:2 i do kraja seta mirno je zadržala svoj. Slovakinja u prvom setu na Donnin servis nijednom nije ‘uhvatila‘ ni izjednačenje. Toliko je dominantna bila naša tenisačica.

image
Tom Dubravec/Cropix

Još prije par kola zaključili smo da je ovo Donnin turnir, njezina životna prilika. Igra s nevjerojatnim samopouzdanjem, forehandi sijevaju na sve strane. A ono što je najvažnije, ‘glava‘ je jaka. Najveći dokaz tome u prilog bio je okršaj s Ukrajinkom Martom Kostjuk u četvrtfinalu. Sjetit ćete se kakva je to drama bila, prepuna preokreta, propuštenih ‘break‘ i meč lopti. Ali Donna je pokazala nevjerojatnu mentalnu snagu i uspjela je ‘slomiti‘ Kostjuk.

A tek ono što se zbilo u drugom setu... Metla! Slovakinji je dopustila samo sedam poena. I tako sa 6:0 završila priču u polufinalu. S guštom smo odgledali meč na centralnom terenu Philippe Chatrier. Bez ijedne nove sijede u kosi, bez ikakvog stresa. Lavica Donna je u finalu Olimpijskih igara i ima osiguranu medalju. S obzirom na to kako igra u subotu očekujemo samo zlato.

U trenutku kad je završila posljednji poen vani su počele sijevati munje i gromovi. Nevrijeme je bilo u Parizu, ali ispod krova Chatriera dogodila se ‘eksplozija‘ radosti. Ni kiša koja prodirala sa strane krova nije spriječila naše navijače u velikom slavlju.

image
Tom Dubravec/Cropix

UŽIVO

Donna Vekić - Anna Karolína Schmiedlová 6:4, 6:0

DRUGI SET

6:0 Kraj u velikom stilu, završetak as servisom. Bez izgubljenog gema u drugom setu Donna Vekić dolazi do finala Olimpijskih igara! Kakav dan za hrvatski tenis, kakav dan za Donnu Vekić. Hrvatska ima novu medalju u Parizu, pitanje je samo srebrnu ili zlatnu

5:0 Kraj priče, Donna ima veliku prednost i servirati će za finale Olimpijskih igara!

4:0 Je li ovo i odluka o finalistici, napravila je Donna dvostruku grešku, ali ponovno odgovara sjajnim servisim i dolazi do novog gema

3:0 Novi break Donne Vekić nezaustavljivo juri prema finalu

2:0 Vekić je potvrdila break odličnom igrom na servisu

1:0 Fantastično otvaranja drugog seta, Vekić je napala loš servis Schmiedlove i bez izgubljenog poena u gemu stigla do breaka

PRVI SET

6:4 Propustila je Donna prvu set-loptu na 40:30, ali je onda s dva uzastopna asa osvojila gem

5:4 Schmiedlova osvaja poprilično lagan servis-gem, Donna će servirati za prvi set

5:3 Prvi "čisti" servis Vekić, bez izgubljenog poena, za sada sve izgleda jako dobro, igra je na visokoj razini 

image
Tom Dubravec/Cropix

4:3  Imala je Vekić dvije lopte za novi break, ali se Schmiedlová uspjela spasiti i asem je zaključila gem

4:2 Zadržan je servis, vrlo sigurno, Donna je sada vrlo blizu osvajanja prvog seta, to bi bilo izvrsno

3:2 Prvi break u meču, krenula je agresivno i zaradila dvije lopte od kojih je prvu odmah iskoristila

2:2  Donna sjajno reagira nakon dvostruke servis greške te sa dva sjajna winnera dolazi do novog gema

1:2 Prijetila je Donna, imala je 15:30 na servisu protivnice, kasnije je došla i do izjednačenja 40:40, ali Slovakinja pokazuje da nije zalutala u polufinale

image

 

 

Tom Dubravec/Cropix

1:1 Premda je napravila dvostruku servis grešku, dojma smo da je naša tenisačica jako dobro servirala u svom prvom servis-gemu.

0:1 Slovakinja otvara osvojenim servis-gemom. Donna je imala malu priliku, drugi servis Schmiedlove na 15:15, ali pogodila je mrežu iz reterna. 

UVOD

Donna Vekić je u srijedu navečer prikovala Hrvate za male ekrane. U ponoćnom trileru koji je trajao gotovo tri sata pobijedila je Martu Kostjuk i izborila polufinale, odnosno borbu za olimpijsku medalju.

Večeras je na stadionu Phillipe Chatrier čeka Anna Karolína Schmiedlová, trenutno 67. igračica svijeta po WTA listi. Ona je u četvrtfinalu pobijedila Barboru Krejčikovu, 10. igračicu svijeta, dok je u osmini finala slavila protiv svjetskog broja pet Jasmine Paolini.

image
Carl De Souza/AFP

Vekić i Schmiedlova su do sada igrale samo jednom. Bilo je to sad već daleke 2018. godine na WTA turniru u Luksemburgu. Tada je naša tenisačica pobijedila s uvjerljivih 6:0, 6:1.

image
Carl De Souza/AFP

U slučaju pobjede, Donna će u subotnjem finalu igrati protiv Qinwen Zheng, Kineskinje koja je napravila veliko iznenađenje i izbacila najbolju tenisačicu svijeta Igu Swiatek. Borba za broncu je, pak, na rasporedu već sutra, no o okršaju s Poljakinjom ne treba ni razmišljati...

image

Rpditelji Donne Vekić

Hrvoje Slišković

Uzbuđenje vlada u Donninom taboru uoči velikog polufinala. Naš novinar Hrvoje Slišković ispred stadiona je susreo trenera Nikolu Horvata te Donnine roditelje Brankicu i Igora, koji nam je rekao da su optimistični uoči meča sa Schmiedlovom.

image

 


 

Tom Dubravec/Cropix
image
Patricia De Melo Moreira/AFP
image
Carl De Souza/AFP
image
Carl De Souza/AFP
image

Rpditelji Donne Vekić

Hrvoje Slišković
image
Patricia De Melo Moreira/AFP
image
Tom Dubravec/Cropix
image

 

 

Tom Dubravec/Cropix
image
Carl De Souza/AFP
image
Carl De Souza/AFP
image
Carl De Souza/AFP
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. rujan 2024 21:54