StoryEditorOCM
Tenisiz ‘naših‘ krajeva

Donna Vekić briljira, večeras je čeka miljenica poznatog hrvatskog direktora zbog kojega se stalno vraća u Dalmaciju

Piše Pero Smolčić
1. kolovoza 2024. - 11:55

Kako nas je samo Donna Vekić držala budnima u srijedu uvečer. Nema spavanja, otegao se meč, ali nitko nije ni pomišljao uzeti daljinski u ruke i na spavanac. Dvoboj protiv Ukrajinke Marte Kostjuk bio je za pamćenje. Uzbuđenja, preokreti, drama... I kvaliteta tenisa.

Donna je bila mrtva umorna, ali srce se nije predavalo. Izdržala je napade vrckave Marte, a sada je večeras čeka novi izazov, Slovakinja Anna Karolina Schmiedlova.

Tko je nova Donnina suparnica?

Brzinski pogled na faktografiju kaže ovako: trener Ladislav Simon; kondicijski trener je Ladislav Olasz. Roditelji su Juraj i Martina; ima dvoje mlađe braće i sestara, brata Juraja i sestru Kristinu koja također igra tenis.

Počela je igrati sa sedam godina kada su je roditelji upoznali sa sportom (nije joj se svidjela prva lekcija, ali ga je zavoljela); odlučila je da se time želi ozbiljnije baviti kada je postala broj jedan u Slovačkoj do 12 godina.

Omiljeni udarac je crosscourt backhand; omiljena površina je tvrda; omiljeni turnir je Roland Garros. Sad je u Roland Garrosu, ali na olimpijskom turniru.

Najbolja uspomena u karijeri joj je drugo mjesto iza Annike Beck u juniorskom finalu Roland Garrosa 2012. godine. Trenutno je 67. na svijetu, a najbolji renking joj je iz daleke 2015. kada je bila 26. U karijeri je osvojila tri turnira (2018 - Bogotá; 2015 - Katowice i Bukurešt).

Uživa u biologiji, slikanju, fotografiji i čitanju, a opisuje se kao tiha i sramežljiva.

Anna je i stara poznanica s hrvatskih turnira, a ujedno i ljubimica direktora WTA turnira u Makarskoj Feliksa Lukasa.

image

Supervizorica turnira Cristina Romero, Ana Karolina Schmiedlova, Ana Konjuh i Feliks Lukas

Nikola Vilic/cropix

Koja je igračica ostavila najupečatljiviji dojam na njega, jednom so ga upitali. Ovako je odgovorio: 

- Bio je ogroman broj tenisačica koje su zaista bile upečatljive poput Majoli, Hingis, Sanchez, Huber... Ipak ako se moram odlučiti za najupečatljiviju, rekao bih da je Anna Karolina Schmiedlova najzanimljivija priča. Ona je tiha, skromna djevojka, ustrajna je i  primjer sportašice koja živi i voli tenis bez velike pompe. To su kvalitete koje treba promovirati. Na prvom izdanju našeg turnira u našoj organizaciji prije osam godina bila je prva nositeljica, u tom trenutku 21. na svijetu. Od tada se, bez obzira na ranking, pojavila na svakom izdanju našeg turnira što je zaista rijetkost. Od 2016. do trećeg izdanja u Makarskoj, nije propustila niti jednu godinu. 

image

Ana Karolina Schmiedlova

Vladimir Dugandzic/Cropix
image

U Makarskoj ove godine: Ana Karolina Schmiedlova, Sara Svetac, Lucija Ćirić bagarić i Mayar Sherif

Ivo Ravlić/Cropix

Anna se Feliksu vraća stalno, igrala je njegove turnire šest puta, tri na Bolu, a sada i tri godine u Makarskoj. Nikad nije prošla dalje od polufinala koja je igrača u Bolu 2019. te u Makarskoj 2022.

image

Ana Karolina Schmiedlova

Vladimir Dugandzic/cropix/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 10:40