StoryEditorOCM
Tenisčestitao alcarazu

Đoković je sportski podnio težak poraz, zahvalio je i svojoj obitelji: ‘Svake godine se rasplačem...‘

Piše Sport SD, Hina
14. srpnja 2024. - 19:03

Španjolac Carlos Alcaraz drugu godinu zaredom osvojio je najdragocjeniji trofej u teniskom svijetu, a u reprizi prošlogodišnjeg wimbledonskog finala nadmoćnom predstavom svladao je Srbina Novaka Đokovića sa 6-2, 6-2, 7-6 (4) za dva sata i 27 minuta.

Nakon izgubljenog finala Đoković je čestitao Alcarazu.

- Ovo očito nije rezultat koji sam priželjkivao, ali nisam pokazao ni razinu tenisa koja bi bila dovoljna da pariram Alcarazu. Probao sam ga malo pritisnuti, ali danas mi nije bilo suđeno. Carlos je apsolutno zasluženi pobjednik, čestitam mu. Čestitke i njegovom timu i obitelji. Radite sjajan posao. Ima samo 21 godinu, a već je toliko toga postigao. 

image
AFP

- Jako sam ponosan na sve što sam postigao ovdje. Trenutno sam razočaran, ali kada se osvrnem na zadnjih nekoliko tjedana, moram reći da sam jako zadovoljan. Ovo je moj turnir, deset puta sam se borio za ovaj trofej i opet sam se osjećao kao da je prvi put, izjavio je Đoković.

Zahvalio se i svojoj obitelji.

image
AFP

- Hvala mojoj supruzi koja je stalno uz mene, hvala mojoj djeci koja mi svaki dan donose osmijeh na lice, svake godine se rasplačem kad gledam njihova lica tijekom ceremonije zatvaranja turnira. Ponosan sam što imam dva anđela koja sve više vole tenis. Ne znam hoću li imati dovoljno živaca da budem trener svom sinu, ali ako to  poželi, bit ću uz njega. Hvala cijelom mom timu, hvala vam što ste uz mene u dobrim ili lošim trenucima. Idemo dalje, izjavio je Đoković.

S obzirom na to da su obranili svoje prošlogodišnje bodove na ovom turniru, na novoj pojedinačnoj ATP ljestvici na vrhu neće doći ni do kakvih promjena. Talijan Jannik Sinner će i dalje biti svjetski ‘broj 1‘ sa 9570 bodova, 1110 više od drugoplasiranog Novaka Đokovića, dok će Alcaraz biti treći sa 2140 bodova manje od vodećeg.

Alcaraz: Ovo je najljepši trofej

"Osvojiti ovaj trofej za mene je san", rekao je španjolski 21-godišnji tenisač Carlos Alcaraz u pobjedničkom govoru nakon što je u reprizi prošlogodišnjeg wimbledonskog finala svladao Srbina Novaka Đokovića sa 6-2, 6-2, 7-6 (4) i tako obranio naslov na najprestižnijem teniskom turniru. 

"U intervjuu, kad mi je bilo 11 ili 12 godina, rekao sam da je moj san bio osvojiti Wimbledon, tako da ponavljam svoj san. Želim nastaviti, jer je sjajan osjećaj igrati na ovom prekrasnom terenu i podići ovaj nevjerojatan trofej. Ovo je najljepši turnir, najljepši teren i najljepši trofej", rekao je Alcaraz uz ovacije s tribina središnjeg terena.

Alcaraz je pobjedom u nedjeljnom finalu postao tek deveti tenisač u Open eri koji je uspio barem dvije godine zaredom osvojiti wimbledonski trofej, a kako je prije mjesec dana po prvi put osvojio i Kup mušketira u Roland Garrosu, pridružio se petorici velikana koji su u istoj godini osvajali Grand Slam naslove na zemljanoj i travnatoj podlozi, Rodu Laveru, Bjoernu Borgu, Rafaelu Nadalu, Rogeru Federeru i Novaku Đokoviću.

"Velika mi je čast biti dio onih igrača koji su osvojili Roland Garros i Wimbledon u istoj godini. Oni su veliki šampioni. Još se ne smatram prvakom, ne kao oni, ali nastavit ću svoje putovanje, graditi svoj put."

Alcarazu je ovo bilo četvrto finale na Grand Slam turnirima i još uvijek nema poraz u mečevima s najvećim ulogom. Osim njega, u Open eri je to uspjelo još samo Rogeru Federeru. Švicarac je prvi poraz doživio tek u svom osmom Grand Slam finalu, 2006. u Roland Garrosu od Rafaela Nadala.

Kao što je to učinio prošle godine u All England Clubu, Alcaraz je ponovno spriječio Novaka Đokovića da se domogne 25. Grand Slam trofeja i postane apsolutni rekorder u toj kategoriji u kojoj, zasada, još uvijek dijeli rekord s legendarnom australskom tenisačicom Margaret Court. Za razliku od prošle godine, kad su vodili bitku u pet setova, Đoković je u ovogodišnjem finalu ostao bez osvojenog seta.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 18:13