StoryEditorOCM
Tenishumana gesta

Bivši prvi tenisač svijeta Britanac Andy Murray donirao oko 630,000 dolara za pomoć djeci u Ukrajini: ‘To mi je dalo dodatnu motivaciju‘

15. prosinca 2022. - 21:57

Bivši prvi tenisač svijeta Britanac Andy Murray dobitnik je ovogodišnje nagrade Arthur Ashe za humanitarni rad, a zaslužio ju je zbog svojih napora u pomoći ukrajinskoj djeci pogođenoj ruskom invazijom na njihovu zemlju.

Murray je tijekom turnira u Indian Wellsu ove godine odlučio svu svoju zaradu od nagrada na turnirima donirati za pomoć djeci u Ukrajini, a na kraju je taj iznos dosegao oko 630,000 dolara.

- Kuće su bombardirane, a obitelji iseljene. Mala djeca su pogođena ovim ratom, mnoga su ozlijeđena, a neka i poginula. Nisam bio siguran kao bih mogao pomoći, a onda sam odlučio kako ću od Indian Wellsa pa nadalje donirati sav novac koji osvojim na turnirima UNICEF-u. To mi je dalo dodatnu motivaciju, a nadao sam se kako će se i još neki igrači priključiti u skupljanju pomoći - kazao je Murray.

Udruge teniskih profesionalaca i profesionalke ATP i WTA, kao i Međunarodni teniski savez ITF te organizatori sva četiri "grand slam" turnira donirali su 700,000 dolara, dok je odnedavno umirovljeni legendarni Švicarac Roger Federer donirao 500,000 dolara.

- U Ukrajini je 7.5 milijuna djece od kojih njih čak 5.2 milijuna treba pomoć. Kada vidite slike njihove patnje tada vam je još teže u želucu. Imam četvero djece s kojom je srećom sve uredu, ali kao roditelja ovakve vas stvari drugačije pogađaju - dodao je Murray.

Stručnjakinja za UNICEF-ove programe Tatjana Fanuč kazala je kako je Murrayeva donacija upotrijebljena za nabavku medicinske opreme i ostalih potrepština za djecu koja su morala napustiti svoje domove.

Murrayu je ovo drugi put kako je osvojio nagradu Arthur Ashe, prvi put je bio dobitnik 2014. godine, a time se pridružio Andreu Agassiju, Rogeru Fedreru i Aisam-Ul-Haqu Qureshiju koji su također po dva puta osvajali nagradu za humanitarca godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2023 17:40