StoryEditorOCM
Strani nogometjakov medić

Zabio golčinu za Ajax pa otvorio dušu: ‘Na žalost, neke veće sile u Hrvatskoj nisu mi dale šansu, svi znamo kako je...‘

Piše Dražen Antolić/SN
14. kolovoza 2023. - 07:59

Jakov Medić zadivio je sjajnim pogotkom za Ajax protiv Heraclesa na otvaranju prvenstvene sezone, komplimente mu daje i struka, iako je bilo pitanja kad je potpisao je li igrač za Kopljanike.

Medić je na Johan Cruijff Areni zabio šutom u rašlje s više od trideset metara u trenutku kad su gosti vodili te tako duboko u sudačkoj nadoknadi prvog dijela donio izjednačenje, na kraju je Ajax slavio 4:1 - pišu Sportske novosti.

Sjajan Medićev pogodak možete pogledati OVDJE.

Hrvatski stoper (24) koji je stigao iz njemačkog drugoligaša St Paulija za tri milijuna eura odmah je dobio mjesto u startnoj postavi i opravdao očekivanja trenera Mauricea Steijna, proglašen je igračem utakmice.

- Nisam očekivao da ću pucati, tražio sam da odigran pas, ali onda sam vidio da mi se otvorila opcija, pogledao sam, činilo mi se da nije daleko, odlučio sam probati da osjetim kako je to. Sjela mi je, vidio sam da sam je dobro zahvatio, a gledajući gdje ide nisam mogao vjerovati. Kad je ušla - šok. Toliko emocija, nisam znao gdje trčati, s kime slaviti, jednostavno toliko me adrenalin pogodio... Nešto nemoguće, mislio sam da sanjam, ali moram sam jako brzo doći k sebi jer utakmica se nastavila. Teško je bilo ostati fokusiran nakon tog gola, pogotovo u debiju. Na kraju je ispalo vrhunski, i ta pobjeda koja je bila još bitnija. Sve skupa okrunjeno je nagradom za igrača utakmice, to je nešto predivno, što ću pamtiti zauvijek. Nadam se da ću tako nastaviti te pružati i dalje dobre partije - kazao je Medić za SN.

Je li kad zabio nešto slično?

- U profesionalnom nogometu nisam. Davao sam lijepe pogotka u St. Pauliju i Wiesbadenu, ali ovakvu bombu s trideset metara... Nikad nisam ni pucao s takve distance, nisam dolazio u šansu. U ovom susretu doveli smo ih u njihovih 25-30 metara, stajao sam visoko kao stoper i zato je došla takva prigoda. Završilo je na prekrasan način. Nadam se da će biti još toga...

Jeste li uzeli nešto kao suvenir?

- Jesam. Sačuvao sam dres zbog debija i pogotka, a dobio sam i pehar za najboljeg igrača utakmice te će to imati posebno mjesto u mojem domu - rekao je Jakov koji se upravo u nedjelju useljavao u stan u Amsterdamu kad smo razgovarali. Imat će ga s čime ukrasiti.

Jeste li nekome posvetili gol?

- Puno je ljudi kojima bih ga posvetio, pogotovo pokojnima djedu i baki. Dakako i obitelji te svima koji su bili uze mene od početka karijere. Oni to znaju.

Na društvenim mrežama i u medijima veliku pozornost dobilo je slavlje oduševljenog brata Filipa, a na tribini je bio i otac Andro.

- Je, uzeo mi je show. U svlačionici su mu suigrači došli s videom i pokazivali brata... - smijao se Jakov i dodao.

- Navijači koji su ga snimali, nisu znali zašto ovaj toliko slavi, na kraju su shvatili da mi je brat. I ja bih se jednako ponašao da je moj brat tako zabio na debiju, pogotovo za takav klub. Suze su mi krenule kad sam zabio i vidio brata na tribini kako slavi. To je za sve nas, i mene i obitelj bilo nešto posebno. Pamtit ćemo doživotno. To su emocije koje se ne mogu opisati, samo sport i nogomet ih mogu donijeti.

image
AFP

Kazali ste Nizozemcima da nitko nije vjerovao u vaš talent. Doživljavate li ovo kao osobni trijumf?

- Otkad sam kao mali počeo s nogometom znao sam da je to - to, da sam je pronašao u nečemu. Nogomet volim i čini me sretnim kad sam na terenu, sve što radim vezano je za nogomet. Išao sam u Milano, gledao tetka kako igra (Dario Šimić nap.a.), pratio sam uživo sve te igrače i govorio sam samome sebi - uf, jednog dana i ja želim biti ovdje. Snovi mi se ispunjuju, radim što volim, živim od toga, i daljem sto posto u svakom trenutku. Na žalost neke veće sile u Hrvatskoj nisu mi dale šansu da pokažem talent i sve što imam, morao sam sreću potražiti negdje drugdje, to je bila Njemačka. Ali kad uspijete u Njemačkoj koja ima 80 milijuna stanovnika i pet milijuna registriranih nogometaša, napraviti što sam ja napravio nije mala stvar. Pogotovo što vani moraš biti puno bolji od domaćeg igrača da bi mu uzeo mjesto. To mi je dalo samopouzdanja i motivaciju da radim i napredujem iz dana u dan.

Kad ste spomenuli više sile jeste li mislili na nekoga konkretno?

- Ne bih volio puno o tome pričati, ali svi znamo kako je u Hrvatskoj, da neki igraju preko veze, koji ne zaslužuju. Menadžeri guraju svoje igrače, rade kombinacije s trenerima i predsjednicima. Ja od toga nikad nisam bio, nikad to nisam volio, iako su svi mislili i govorili - lako njemu, tetak mu uvijek može srediti. Nitko mi ništa nije dao, ništa nisam dobio na gotovo, uvijek sam morao sam, težom putem. Kad se pogledam u ogledalo znam da sam sve napravio sam i svojim radom. To dokazujem na terenu, on je mjerilo svega.

U Ajaxu najavljuju dolazak Josipa Šutala, Pretpostavljamo da se radujete iako će vam, potpiše li za Kopljanike, biti konkurencija na stoperskoj poziciji.

- Radujem se, bilo bi mi drago da još jedan Hrvat dođe u ekipu. Znam svoje kvalitete i ne mora značiti da će mi biti konkurent. Može se ispostaviti pozitivna priča da on i ja zajedno branimo gol Ajaxa te jedan drugome pomažemo. Mislim da je to plan kluba, koliko sam čuo žele da on i ja igramo zajedno. Drago bi mi bilo, nadam se da će se ostvariti.

Nema nam druge nego gledati sve utakmice Ajaxa...

- Bit će nešto posebno ako dođe Šudva, dva hrvatska igrača na poziciji stopera u tako velikom europskom klubu. To bi bilo prelijepo... Nadam se lijepoj priči.

Sad možete polako razmišljati i o borbi za trofeje, to je nova dimenzija u vašoj karijeri.

- Slažem se. Vidi se pritisak u klubu. Protekle sezone nisu ništa osvojili, a od Ajaxa se uvijek očekuje da podiže pehare. Ovdje svaku utakmicu trebaš pobijediti, ali ja sam spreman na to.

Trener Maurice Steijn vas je hvalio, je li vama nešto kazao?

- Nakon utakmice mi je samo čestitao na golu, nije pokazivao previše emocija. Zna se da u Ajaxu treba pobjeđivati. To je kod njih sve normalno. No, prije nego što sam potpisao rekao mi je da nisam prva opcija, da nisam zamjena za Timbera, ali da ću imati šansu boriti se. Koliko sam čuo postavio sam se jako dobro, vjerujem u sebe i želim iskoristiti šansu.

Steijn je baš naglasio kako vam je dao do zanja da niste zamjena za Timbera niti prva opcija, ali i da ste odgovorili kako ćete se izboriti da budete prva opcija, što mu se jako svidjelo.

- Naravno, kazao sam to zato što vjerujem i sebe i znam koliko radim. Mogu svi oni vrijediti 20, 30 ili 50 milijuna, ali i ja također vrijedim. Možda ne toliko, no čovjek sam od krvi i mesa kao i oni. Da se bojim ne bih bio ovdje nego bih radio neki drugi posao. U dva tjedna sam ostavio, barem mislim, odlične dojmove na trenere. Tako moram nastaviti.

Osim vas najzadovoljniji je sportski direktor Sven Mislintat koji vas je doveo.

- Jasno da je, i on je bio pod pritiskom budući da su svi bili skeptični, govorili su - što je ovo, dovodi se igrač iz druge njemačke lige koji vrijedi samo dva-tri milijuna eura, a ne 20 ili ne znam koliko. No, vjerovao je u mene, prati me godinama, sigurno je i njemu sada lakše. Sretan sam i zbog njega, ali jedna utakmica nije dokaz ničemu. U ovom klubu se u svakom susretu trebaš potvrđivati - zaključio je Jakov Medić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 12:14