StoryEditorOCM
Strani nogometgore - dole

Zabili isti broj golova, bivšem hajdukovcu je cijena pala, a drugom mladom reprezentativcu upečatljivo porasla

Piše K. M.
11. prosinca 2023. - 15:47

Impresionirala je golgeterska forma početkom prošle sezone u kojoj je bio bivši mladi napadač Hajduka Marin Ljubičić. Otišao je na posudbu u austrijski LASK u potrazi za minutažom, a početak je bio više nego obećavajući. Nagnala je ta forma čelnike austrijskog kluba da posudbu pretvore u otkup prije čekanja kraja sezone i platili su Hajduku ukupno nešto više od tri milijuna eura.

Marin je dosad za LASK ukupno upisao 57 nastupa i 21 put tresao mrežu, no ove sezone golgeterska forma nije ni blizu prošlogodišnjoj. Pet puta je zabijao te dva asistirao u ukupno 24 nastupa u svim natjecanjima, a LASK ove sezone igra i Europsku ligu uz domaće prvenstvo i Kup.

Odrazilo se to i na vrijednost koju procjenjuje popularni Transfermarkt. Kad se gledaju vrijednosti igrača svi vole posegnuti za ovom nogometnom stranicom, a ona po zadnjem ažuriranju cijeni Ljubičića na 2,5 milijuna eura. To pola milijuna manje nego što je bio u rujnu ove godine i cijeli milijun manje nego što je to bilo početkom sezone.

Zanimljivo s druge strane, s dosta sličnom statistikom, Transfermarkt je podigao cijenu za pet milijuna još jednom generacijskom talentu mlade hrvatske reprezentacije. Riječ je o Roku Šimiću kojeg sad ova nogometna stranica cijeni na 10 milijuna eura, što je pet više od zadnjeg ažuriranja. Šimić je ove sezone upisao 23 nastupa u svim natjecanjima, uključujući pet u Ligi prvaka, te zabio pet golova, koliko i Ljubičić, u svim natjecanjima, a jednom je i asistirao.

Ukupno je dosad Šimić za Red Bull Salzburg upisao 39 nastupa te zabio šest golova i dva puta asistirao. Član austrijskog velikana je od ljeta 2021. kad je za četiri milijuna eura prešao iz Lokomotive, a otkako je u Salzburgu igrao je za drugu momčad Liefering te za švicarski Zurich.

Šimić je jedan od tri igrača kojima je najviše skočila cijena po posljednjem ažuriranju Transfermarkta. Svima je skočila za pet milijuna i svi su dio Red Bulla. Tako je vrijednost Oscara Gloukha sad 15 milijuna eura, a Samsona Baidooa osam.

U top tri najskuplja igrača austrijske Bundeslige je hrvatski reprezentativac i ‘navijač‘ Hajduka Luka Sučić. Njega TM cijeni na 18 milijuna, ispred njega su mu suigrači Strahinja Pavlović (25 milijuna eura) i Amar Dedić (20 milijuna eura). Zanimljivost je i da su na prvih 12 mjesta po vrijednostima sve igrači Red Bull Salzburga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 12:18