StoryEditorOCM
Strani nogometTeški dani u Juveu

Za ‘Slobodnu‘ piše urednik talijanskog Tuttosporta Massimo Franchi: ‘Stara dama je postala sramota našeg nogometa‘

Piše Massimo Franchi
21. siječnja 2023. - 22:01

Od Kraljice titula i Zaručnice Italije, kako su joj tepali, Stara dama postala je – sramota talijanskog nogometa. To je ružna priča koja se događa ovih dana s Juventusom, nakon što je kažnjen s oduzimanjem 15 bodova od talijanskog Saveza zato jer je fiktivno namještao cijene u kupoprodaji igrača. Rekao bih da je to „financijski doping” s prljavom, šporkom igrom falših vrijednosti pojedinih nogometaša. I tu su im igru prozreli.

Storija je poznata otprije i pisalo se o tome da je u zraku kazna, a evo je i stigla. Posebno je znakovita i glasovita bila razmjena s Barcelonom u ljeto 2020. godine kad je Miralem Pjanić, igrač koji je već bio na zalazu karijere procijenjen na 61 milijun eura, pa je došlo do razmjene za igrača Arthura, Brazilca kojeg smo ovdje prozvali „bidone”, a to je posprdan epitet za igrača koji objektivno ništa ne vrijedi, odnosno nije pokazao ništa.

image
Alberto Pizzoli/Afp

Ukupno su 42 razmjene bile „falše”, lažirane, napuhane, a tako se stvarala fiktivna vrijednost bitna za objavu konačnog financijskog stanja, za friziranje takozvanog financijskog fair-playa. Enormna količina prevare. Zato ova kazna i ne treba čuditi. Baš kao i pojedinačna kazna za donedavne čelnike Juventusa, na čelu s Andreom Agnellijem koji je glavna faca i arhitekt tih sramotnih razmjena. Dao je nedavno ostavku, međutim svejedno ga kače dvije godine zabrane rada u nogometu. Baš kao što je kažnjen i Fabio Paratici, bivši sportski direktor koji je sada u Tottenhamu, ali mu se kazna proteže i na londonski klub, jer ima međunarodni efekt pod kapom UEFA i FIFA. Uz još nekolicinu funkcionera.

Ono što je najgore za Juve jest da nije s ovim sve svršeno: na stolu istražitelja nalaze se drugi slučajevi kao na primjer plaće cijeloj momčadi koje nisu plaćene tijekom razdoblja „covid-pandemije”, a što znači da nisu ušle u financijsku bilancu na kraju godine, ali koje su kasnije vraćene, nadoknađene nogometašima, međutim u drugačijoj formi. Plaćene su na drugi način što je opet poseban akt fiskalne prevare i onoga što se zove „insajdersko trgovanje”. Utoliko teško jer izravno utječe na stanje Juventusa na Burzi. Kažnjivo špekuliranje podizanjem ili spuštanjem cijene akcija, davanjem netočnih li tendencioznih informacija, odnosno samo su pojedinci znali za pravo stanje stvari, kako tumače stručnjaci.

image
Alberto Pizzoli/Afp

Napokon, tu je i slučaj sukoba s UEFA na relaciji ideje oko famozne Super Lige. Predsjednik UEFA Aleksander Čeferin odavna je već na nišan stavio Juventus, jer mu se (bivši) prijatelj Andrea Agnelli odmetnuo želeći Super League, a sada Juve riskira da bude isključen, izbačen iz europskih kupova.

Odvjetnici Juventusa su odmah emitirali kako će se klub žaliti, a u službenom komunikeu rekao bih da su odmah zabili autogol. Pitaju se zbog čega je kažnjen samo torinski klub kad su i ostali klubovi, ukupno njih osam, a dva u serie A, Sampdoria i Empoli, sudjelovali u toj igri napuhanih vrijednosti? Kao da te to amnestira krivnje?!

Andrea Agnelli je izbačen iz firmi Exor i Stellantis, moćnih perjanica holdinga FIAT. Andrea je obeščastio ne samo ime Juventusa nego se to reflektira i na grupu FIAT.

I još kad pomislite da su njegovi pokojni preci, otac Umberto i nadasve Umbertov brat čuveni Advokat Gianni Agnelli umjeli sazdati, konstruirati ekonomski imperij i veliku dinastiju, nešto slično kao što su Kennedyjevi u SAD-u. Agnelli su bili ponos Italije i ambasadori ponosa naše zemlje u svijetu.

Taj ponos jednog vremena kao da se sad transformirao u sramotu zbog ovih malverzacija. Andrea, kao da je pogrešni Agnelli.

Ne želim biti patetičan, ali dođe mi kazati: bila jednom Stara dama Juventus. Danas je slobodno nazovite Naša gospođa Sramota.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 12:12