StoryEditorOCM
Strani nogometima počasno mjesto

Valerij Karpin imat će premijeru na klupi Rusije večeras protiv Hrvatske, a upravo je on vlasnik prvog pogotka reprezentacije nakon raspada SSSR-a

1. rujna 2021. - 10:45

U analima ruskog nogometa Valerij Georgijevič Karpin ima počasno mjesto. On je vlasnik prvog pogotka ruske reprezentacije (protiv Meksika – 2:0) nakon raspada Sovjetskog saveza.

Kao igrač sredine terena Karpin je za nacionalnu momčad Rusije odigrao 72 utakmice (17 golova). Bio je miljenikom navijača zbog srčane i borbene igre. Nekada je doduše znao i malo “zahiriti” u svojoj agresiji. Jednom se prigodom, u srazu Rusije i Francuske, zakačio s Patrickom Vieirom i prouzročio masovnu tučnjavu. A igrala se – prijateljska utakmica. 

Karpin je živio na razmeđi povijesnih epoha i svjedočio rasapu SSSR-a. Rođen je 1969. u (tada Sovjetskoj republici) Estoniji, a nogomet je igrao u Rusiji (CSKA i Spartak) te Španjolskoj (Real Sociedad, Valencia i Celta). Ima putovnice svih spomenutih zemalja, što znači da je Karpin i državljanin Europske unije. 

Kao igračka legenda Karpin je dobio priliku raditi i kao menadžer u ruskim klubovima (Spartak, Torpedo Armavir i Rostov), te u Španjolskoj (Mallorca). Iako niti u jednom od navedenih klubova nije osvojio nijedan trofej niti ostvario 50 posto pobjeda, u Ruskom su nogometnom savezu upravo Karpinu ponudili mjesto izbornika nakon smjene Stanislava Čerčesova.  

“Prvi dan u uredu” Valerij Karpin će imati upravo 1. rujna na moskovskom stadionu Lužniki, protiv reprezentacije Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. lipanj 2023 14:47