StoryEditorOCM
Strani nogometemotivna utakmica

Tragična priča trenera hrvatskog trojca: supruga mu je preminula nakon teške bolesti, a na sprovodu mu je stigao poziv

Piše Marko Crnjak/SN
4. studenog 2023. - 09:23

Zdušno i euforično su igrači Ajaxa proslavili 2:0 pobjedu nad Volendamom u zaostaloj utakmici trećeg kola odigranoj u četvrtak. Ne tako davno, bila bi to čista rutina, ali realnost kluba iz Amsterdama danas je takva da slavlje nad ekipom iz crvene zone predstavlja veliki uspjeh. I prvu ligašku pobjedu od 12. kolovoza...

Novoangažirani stručnjak John van ‘t Schip tako se na debiju predstavio u dobrom svijetlu, izvukao Ajax s posljednje na 15. poziciju ljestvice i prekinuo povijesno najgori niz od pet vezanih poraza u prvenstvu, odnosno 10 susreta bez pobjede u svim natjecanjima, pišu Sportske novosti.

- Zadovoljan sam, premda smo i ranije mogli osigurati tri boda. Međutim, igrači su napravili sve što sam od njih tražio i izborili dugo očekivanu pobjedu. Navijači su ju zaslužili i drago mi je da smo vratili malo radosti - prokomentirao je novi trener nakon susreta.

Schip nije napravio puno promjena, osim što je podario minute ArJanjyu Marthi, lijevom beku koji je upisao debitantski nastup. Borna Sosa nije konkurirao za susret zbog ozljede, Josip Šutalo odigrao je cijeli susret, a Jakov Medić ostao na klupi za rezerve. Međutim, utakmici je prethodio inspirativni Schipov govor u kojem su igrači, otkrit će kapetan i strijelac prvog gola Steven Bergwijn, pronašli motivaciju za izlazak iz crne rupe.

Naime, Schipu je 10. listopada ove godine preminula supruga Danielle. U 56. godini života izgubila je bitku sa zloćudnim tumorom rektuma. Znala je Danielle da uskoro stiže kraj, doktori su joj još prošle godine obznanili da ima šest mjeseci života, a izdržala je i duže.

- Kad sam čula dijagnozu, pomislila sam da je to nemoguće. Rekla sam si: "Živjet ćeš još ovoliko, 54 godine, doživjeti 108". - govorila je hrabra Danielle za De Telegraaf.

Igrom slučaja, Schip je dobio poziv Ajaxa dok je bio na sprovodu supruge u Ateni. I ranije je znao da je u kombinaciji, savjetovao se sa suprugom.

- Rekla mi je da moram to prihvatiti, zato je ovo bila laka odluka. Moja supruga sada je na nebu, odozgo mi je dala zeleno svijetlo za Ajax. Znam da je uz mene - rekao je Schip na prvoj konferenciji u novom klubu.

Voljene Danielle sjetio se i uoči utakmice s Volendamom. Igrači su otkrili da je Schip u svlačionici snažnim govorom probudio ono najbolje u njima.

- Još uvijek osjećam leptiriće u želucu dok razmišljam o tome. Bilo je jako emotivno. Došao je pomoći nam unatoč situaciji u kojoj se nalazi, to nas je jako motiviralo. Rekao nam je da mora pobijediti za svoju suprugu, to me uzburkalo. Dok je govorio, stezalo me u grlu i shvatio sam da moramo pobijediti u ovom ogledu. Za njega i za njegovu suprugu. Schip želi vratiti obiteljski osjećaj u momčad, mislim da uspijeva i da nam je to potrebno. Ovakav trener nam je trebao - rekao je Bergwijn nakon pobjede.

Danielle je bila kći poznatog nizozemskog pjevača Joopa Oonka i glumice Willeke Alberti. I ona je bila umjetnica, spisateljica s dvije publicirane knjige 2015. i 2022. godine.

John van ‘t Schip nakon pobjede se zahvalio svim igračima i suputnicima na podršci, suznih očiju poslao je nekoliko toplih riječi, u nadi da će nastaviti pisati pobjedničke priče Ajaxa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:40