StoryEditor
Strani nogometkobna greška

Tragedija koju svijet sporta ne zaboravlja: na današnji dan Engleska je plakala, a zbog korone nije održana komemoracija

15. travnja 2020. - 20:34
Lindsey Parnaby/AFP

Na današnji dan prolazi 31 godina od strašne tragedije koja je u crno zavila nogometni svijet, posebno onaj na Otoku. U polufinalu najstarijeg nogometnog natjecanja FA kupu na Hillsboroughu u Sheffieldu poginulo je 96 navijača Liverpoola.

Utakmica između Nottingham Foresta i Liverpoola trajala je svega šest minuta prije nego se dogodio prekid. Naime zbog velikog pritiska navijača na tribinu na kojoj su se nalazili navijači "Redsa" policija je otvorila vanjska vrata nakon čega je nastao kaos na donjoj tribini.

Navijači su izvana jurnuli u stadion i doslovno prignječili one koji su se tamo nalazili, ograde su popustile, veliki broj osoba je doslovno "iscurio" na travnjak. Taj prvi, udarni val bio je koban za nekoliko desetak navijača koji su bili doslovno pregaženi. Taj 15. travnja 1989. godine crnim je slovima upisan u povijesne knjige svjetskog nogometa.

Komemoracija koja se trebala održati na Hillsboroughu odgođena je zbog pandemije.

- Obitelji su se odlučile za odgodu. Želimo sačuvati što veći broj ljudi o mogućnosti zaraze i vjerujemo da je to prava odluka – kazala je predsjednica grupe za potporu obiteljima stradalih Margaret Aspinall.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

02. ožujak 2021 12:26