StoryEditorOCM
Strani nogometcopa libertadores

Sve je spremno za nedjeljni spektakl u Madridu, Boca najavila tužbu

7. prosinca 2018. - 17:44

Glavni španjolski grad Madrid je na 'nogama' uoči nedjeljnog okršaja Boca Juniorsa i River Plate u uzvratnom susretu finala Copa Libertadores.

Klubovi su već u gradu i treniraju za nedjeljni spektakl, a polako stižu i navijači. Nakon što je Madrid izabran za domaćina dvoboja i policija je počela pripreme za 'utakmicu svih utakmica'. Španjolci su angažirali više od 2.500 policajaca, međutim spremne su i dodatne snage.

Kao razlozi za odabir Madrida spominjali su se sigurnost, adekvatna smještajna i sportska infrastruktura, dobra prometna povezanost s Južnom Amerikom i najveća argentinska zajednica izvan domovine, oko 250.000 Argentinaca živi u Španjolskoj.
Radi sigurnosti na stadionu u prodaju nije pušteno svih 80.000 ulaznica koliko na Santiago Bernabeu ima mjesta, a dvije grupe vatrenih navijača dijelit će prazan prostor. Svaki klub je dobio po 5.000 ulaznica, 50.000 ulaznica je namijenjeno Argentincima koji žive u Španjolskoj, 5.000 su dobili organizatori susreta, a 10.000 je pušteno u javnu prodaju.

Iz policije su objavili kako očekuju dolazak oko 500-tinjak huligana poručivši kako su spremni.

"Radimo na maksimalnoj sigurnosti u zračnoj luci, cestama, autobusnim stanicama i podzemnoj željeznici kako bi otkrili osobe s kriminalnim zapisima. Vjerujemo kako će to biti praznik nogometa. Sigurni smo kako će većina Argentinaca doći na utakmicu uživati u nogometu, ali spremni smo i na one koji ne razmišljaju tako. Moramo osigurati da nasilna manjina ne može naškoditi ovom nogometnom festivalu. Bit će dvije zone navijača i želimo pokazati kako Španjolska jamči sigurnost na nogometu," poručio predstavnik policije Jose Manuel Rodrigo Urbes.

Prva utakmica "Superclasica" na stadionu Boce završila je 2-2, a uzvratni ogled na Riverovu Monumentalu trebao se igrati 24. studenoga, ali je otkazan zbog kamenovanja autobusa s igračima Boce. Izgred se dogodio na prilazu Riverova stadiona kada su navijači Rivera kamenjem i bocama gađali autobus s gostujućim igračima, od kojih su neke ozlijedili, a porazbijali su gotovo sve prozore na autobusu.

Najteže je prošao Pablo Perez kojem se dio stakla zabio u oko, te je završio u bolnici. Srećom, ne radi se o težoj ozljedi. Prema izviješćima još nekoliko igrača Boce zadobilo porezotine od stakla, a nekolicina je doživjela i trovanje suzavcem. Nakon napada na autobus navijači Rivera su blokirali i prilaze stadionu kako kola hitne ne bi mogla pružiti pomoć igračima Boce, no policija je suzavcem rastjerala huligane. 

Klubovi nisu željeli igrati u Madridu, ali su popustili pod pritiskom čelnika Južnoameričke nogometne federacije (CONMEBOL). Čelnici Boce već su najavili kako razmišljaju o tužbi na Arbitražnom sudom u Lausanni uvjereni kako su trebali biti proglašeni pobjednicima nakon incidenta uoči uzvratne utakmice.

"Igranje utakmice u Madridu je sramota za cijelu Argentinu," smatra Bocin napadač Carlos Tevez. "Huligani su nam oduzeli radost igranja u svojoj domovini."

Legendarni igrač Boca Juniorsa Juan Roman Riquelme smatra kako je 'Superclasico' prisilnom selidbom u Madrid izgubio svoju čaroliju.

"Sve mi se ovo čini čudnim. Superclasico je jedna od rijetkih stvari koja je bila naša. Bili su to nogometni praznici, druženja prijatelja i obitelji uz roštilj. Superclasico je naš, a sada su nam ga uzeli. S jedne strane se moramo osjećati ponosni što su dva argentinska kluba u tako prestižnom finalu, ali je tužno što će se igrati u drugoj zemlji," kazao je Riquelme.

S njim se složio i trener Real Madrida Argentinac Santiago Solari koji je karijeru počeo kao igrač River Plate.

"Sretan sam što će se finale Copa Libertadores igrati u Madridu, ali i tužan zašto se moralo igrati izvan Argentine. Ne mogu prestati razmišljati o tome zašto je došlo do toga da igramo tisućama kilometara daleko od Buenos Airesa. Zbog toga mi je srce slomljeno, sram me zbog toga."

Protiv igranja utakmice u Madridu bio je Pep Guardiola.

"Finale Copa Libertadores se može igrati jedino u Južnoj Americi, ovo nema smisla," kazao je menadžer Manchester Cityja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. ožujak 2023 23:25