StoryEditorOCM
Strani nogometprihvaćao je i nudio

Sve je priznao: bivši nogometni izbornik osuđen na doživotnu kaznu zatvora, sad se kaje

Piše Sport SD
23. veljače 2024. - 12:31

Bivši nogometaš Evertona Li Tie je osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog korupcije u svojoj rodnoj Kini, prenose engleski mediji. Li je za Everton igrao između 2002. i 2006. godine, a u te četiri sezone je upisao 40 nastupa.

Danas 46-godišnji Li je bio izborni Kine između 2019. i 2021. godine, a sada je osuđen u velikoj akciji Kineza koji su se odlučili obračunati s korupcijom u nogometu - pišu Sportske novosti.

Godinu dana nakon što je napustio mjesto izbornika Li je osumnjičen da je ‘prihvaćao i nudio mito‘. Sve je priznao na kineskoj nacionalnoj televiziji gdje je otkrio da je platio oko 330 tisuća funti kako bi postao izbornik. Osim toga, priznao je i da je imao ulogu u namještanju utakmica kako bi njegovi klubovi koje je vodio u Kini bili na višim pozicijama.

- Jako mi je žao. Trebao sam biti s obje noge na zemlji i slijediti pravi put. Neke stvari su tada bile raširene kao uobičajene prakse u nogometu. Dobio sam uspjeh na krive načine, a to me tjeralo da budem još nestrpljiviji i željniji brzih rezultata - rekao je Tie pa dodao:

- Kako bih ostvario dobre rezultate, pribjegao sam utjecaju na suce i podmićivanju suparničkih igrača i trenera, nekada i preko klubova koji su utjecali na druge klubove - rekao je Li u svojem priznanju.

Tie je priznao da je namještao utakmice dok je bio trener Hebei China Fortunea i Wuhan Zalla koji je postao prvak kineske Ligue One 2018. godine. Osim njega, osuđeni su i bivši čelnici Saveza. Nekadašnji predsjednik Saveza Chen Xuyuan je dobio kaznu od 15 godina zatvora, a sadašnji potpredsjednik Saveza du Zhaocai će u zatvoru provesti 13 godina.

Li je na kormilu reprezentacije naslijedio Marcella Lippija i najprije je bio privremeni izbornik, a onda je platio da postane i trajno rješenje. Na klupi kine ga je naslijedio Li Xiaopeng.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 15:52