StoryEditorOCM
Strani nogometVeliki jubilej

Stariji su od Hajduka! ‘Kuća nogometa‘ proslavila 120. rođendan, okupile se legende i veliki prijatelj Bore Primorca

Piše Sport SD
23. svibnja 2024. - 17:02

Krovna svjetska nogometna organizacija FIFA proslavila je 120. rođendan. Na velikoj svečanosti u Parizu predsjednik Francuske Emmanuel Macron primio je vodstvo FIFA-e na čelu s predsjednikom Giannijem Infantinom. Pridružili su im se predstavnici šest svjetskih nogometnih konfederacija i sedam članova osnivača. Zanimljivo, članovi osnivači bili su šest država (Belgija, Danska, Francuska, Nizozemska, Švedska i Švicarska) i jedan klub - madridski Real koji je predstavljao Španjolsku.

- Krenulo je sa sedam članova prije 120 godina. Danas ih imamo 211. Pet milijardi ljudi gleda Svjetsko prvenstvo i sanja o nogometu. Legende su s nama i danas, oni koji su najzaslužniji za sve nezaboravne trenutke. A ne smijemo zaboraviti navijače koji nogomet čine zaista posebnim. Već 120 godina FIFA ujedinjuje svijet - govorio je predsjednik Infantino.

image
AFP

Događaj nije propustio ni legendarni Arsene Wenger. Dugogodišnji trener Arsenala veliki je prijatelj Hajdukovog Bore Primorca koji je s Francuzom surađivao u Arsenalu.

- Kroz godine smo vidjeli evoluciju nogometa, igrača, pravila što je dovelo do toga da je nogomet danas na najvišem nivou profesionalnosti. Cilj nam je otvoriti što više akademije širom svijeta kako bi talenti dobili priliku zasjati i postati najbolji na svijetu. To je naša velika misija i tu odgovornost shvaćamo jako ozbiljno - kazao je Wenger.

image
AFP

Među okupljenim legendama bio je i Brazilac Cafu koji je sa svojom reprezentacijom osvojio naslov svjetskog prvaka 2002. godine.

- Ništa ne može nadmašiti taj osjećaj kada sam podignuo pehar. Biti svjetski prvak i imati trofej u rukama, to je fantastično.

Francuska je 1998. postala svjetski prvak, a na tom putu u polufinalu su pobijedili baš Hrvatsku. Za Tricolore je tada nastupao i David Trezeguet.

- To je za mene bio najvažniji trenutak karijere. Sjećam se dočeka na Elizejskoj poljani. Bio je to veliki događaj za državu, velika proslava, ali važan i na kulturnoj te religijskoj razini.

image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 10:57