StoryEditorOCM
Strani nogometnajbolji u grupi

Španjolci i sa promješanim sastavom bili su dovoljno jaki za pobjedu protiv Albanije i prolazak bez primljenog gola

Piše Hina
24. lipnja 2024. - 23:45

Španjolska nogometna reprezentacija potvrdila je prvo mjesto u skupini B na EURU sa stopostotnim učinkom nakon što je u dvoboju 3. kola u Duesseldorfu svladala Albaniju s minimalnih 1-0 (1-0). Jedini gol na utakmici postigao je Ferran Torres u 13. minuti.

Nakon što je Španjolska osigurala prvo mjesto u skupini već nakon dva kola, izbornik Luis De la Fuente očekivano se odlučio protiv Albanije priliku dati igračima iz drugog plana, pa je tako u početnih 11 u odnosu na utakmicu protiv Italije prije četiri dana ostao samo Laporte.

image
Patricia De Melo Moreira/AFP

Bez obzira na te promjene, Španjolska je zagospodarila terenom od samoga starta te vrlo brzo i povela. Nakon što je Strakosha obranio udarac glavom Merina u 12. minuti, u 13. je minuti Španjolska odigrala sjajnu akciju. Laporte je odigrao loptu iz zadnje linije za Olma koji je odličnom okomicom uposlio Torresa koji je pobjegao albanskoj obrani te rutinirano poslao loptu u mrežu.

Pred kraj prvog dijela Španjolska je još dva puta zaprijetila, iskusni Navas je u 36. minuti osvojio loptu u samom kutu igrališta, proigrao je Olma u srcu kaznenog prostora, no udarac bivšeg igrača Dinama je blokiran. Pet minuta potom zaprijetio je glavom i Torres, ali nije bio precizan.

image
Alberto Pizzoli/AFP

Albanija je jedini udarac prema španjolskom golu imala u 45. minuti kada je Asllani pucao sa 22 metra, ali Raya je bio na mjestu.

Na samom početku drugog dijela zaprijetio je i Joselu koji je atraktivnim potezom pokušao preusmjeriti ubačaja Grimalda, ali nije bio precizan.

Albanija je zaigrala ofenzivnije ulaskom Broje u 59. minuti i upravo je on uputio opasan udarac u 64. minuti koji je natjerao Rayu da se potpuno ispruži kako bi odbio loptu.

image
Ina Fassbender/AFP

Posljednju priliku za poravnanje opet je imao Broja u sudačkoj nadoknadi, on se u gužvi izborio za udarac sa 10-ak metara, no Raya je uhvatio taj njegov pokušaj.

Španjolska je osvojila prvo mjesto u skupini s devet bodova, druga je završila Italija s četiri boda nakon 1-1 remija s Hrvatskom, dok je Hrvatska treća s dva boda, a Albanija je završila natjecanje kao posljednja u skupini s jednim bodom.

Semafor

ALBANIJA - ŠPANJOLSKA 0-1 (0-1) 

SUDAC: Nyberg (Švedska)

STRIJELAC: 0-1 Torres (13)

ALBANIJA: Strakosha - Balliu, Mitaj, Djimsiti, Ajeti - Asani (Muci, 81), Ramadani, Bajrami (Hoxha, 70) - Laci (M. Berisha, 70), Manaj (Broja, 59), Asllani

ŠPANJOLSKA: Raya - Navas, Vivian, Laporte (Le Normand, 46), Grimaldo - Zubimendi, Merino, Oyarzabal (Lopez, 62) - Torres (Yamal, 72), Olmo (Alex Baena, 84), Joselu (Morata, 72)

Vjeruju u uspjeh

Nije me briga s kim ćemo se igrati u osmini finala, kazao je nakon što je Španjolska pobijedila Albaniju 1-0 u Stuttgartu španjolski igrač utakmice i strijelac Ferran Torres.

"Ponosan sam što predstavljam svoju zemlju, maksimalno ću iskoristiti prilike koje mi izbornik daje, golovima, asistencijama, obrambenim radom... Važna stvar je pobjeda.Uvijek mi je bilo jasno da želim nastaviti pisati povijest sa Španjolskom. Neću stati dok to ne učinimo.Nije me briga s kim ćemo igrati u osmini finala, a mi smo sjajna momčad, naporno radimo i trener nas je sve motivirao."

Španjolski vratar David Raya branio je umjesto Unai Simona.

 "Bila je to vrlo dobra utakmica u cijeloj skupini. Znali smo da nije lako zbog onoga za što su Albanci igrali na pobjedu. Stvorili su šanse, morali su osvojiti tri boda i zato je slatka ova pobjeda. Još uvijek nismo primili gol".

"Crveno-crni su u teškom ogledu protiv jedne od najboljih momčadi na turniru dali sve od sebe i igrali posebno dobro nakon prekida, stvorivši nekoliko prilika. Ovi mladi, daroviti igrači pokazali su koliko mogu za svoju zemlju u budućnosti", kazao je albanski sportski novinar Egi Duro.

Španjolac Mikel Merino:

"Govorimo o momčadi koa što je Albanija koja je zadala teškoće i Hrvatskoj i Italiji. Bili smo upozoreni da će biti vrlo teška utakmica. Nema preferencija u vezi suparnika u osmini finala. Svi će protivnici ovdje biti vrlo teški. Ako želite biti najbolji, morate igrati protiv najboljih."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. lipanj 2024 00:09