StoryEditorOCM
Strani nogometsamo njih dvojica

Senzacija vam je prošla ‘ispod radara‘, Ivo Grbić ponovio uspjeh velikog hajdukovca, ni Pletikosa ni Kalinić nisu...

Piše Ivica Marković
1. veljače 2024. - 12:20

Hajdukovo dite, golman Ivo Grbić, bivši čuvar mreže Atletico Madrida je prije samo nekoliko dana potpisao ugovor sa Sheffield Unitedom, zadnjom momčadi engleskog Premiershipa, a sad je postao tek drugi hrvatski golman koji je branio utakmicu u najvišem rangu engleskog nogometa. Bilo Premiershipu ili prije njega. Nosili su dresove u engleskim klubovima Stipe Pletikosa (Tottenham), Lovre Kalinić (Aston Villa)..., ali nitko od njih nije branio u Premiershipu, već u Liga kupu (Pletikosa) i Championshipu (Kalinić).

- Fala Bogu da je nakon 44 godine u Premiershipu branio jedan Hrvat. Ja sam do Grbića bio prvi i posljednji hrvatski golman koji je imao tu privilegiju - kazuje nam Ivan Katalinić, proslavljeni golman Hajduka, koji je tri godine branio u engleskom Southamptonu (1980. - 1983.).

Katalinić je mišljenja kako Grbiću neće biti lako u Engleskoj, odnosno kako treba proći određeno vrijeme za prilagodbu.

- Ogromna je razlika braniti u Engleskoj ili u ostatku Europe. To je razlika nebo - zemlja. U Premiershipu su navijači skoro pa u terenu. Između golmana i navijača na nekim stadionima nema ni dva metra udaljenosti. Stalno viču, navijaju i nije lako u takvoj situaciji braniti. To daje nogometu sasvim drugu dimenziju. Isto tako, nogomet europski i engleski ne mogu se usporediti. U Engleskoj je balun stalno u 16 metara, igraju se dugi baluni i golmani nemaju ni trunku odmora. Naravno, tu je i jezična barijera koja svakome mora biti problem.

image

Ivan Katalinić i Josip Duvančić

/Arhiva Hnk Hajduk

Naš se sugovornik prisjeća svog dolaska u Southampton.

- Ja sam, kao i Grbić, došao na sredini prvenstva i odmah su me kao i njega ‘bacili u vatru‘. Bio sam šokiran, jer je to bilo nešto sasvim drugo od onoga što se igralo u tadašnjoj Jugoslaviji. Evo, Grbić je potpisao i odmah je za dva dana igrao prvu utakmicu FA Cupa i naravno da je golmanu to šok. U Španjolskoj se igra ‘tika-taka"‘ nogomet, sporiji, dok se u Premiershipu ‘leti‘. No, Englezi najbolje i najviše plaćaju, pa i biraju najbolje nogometaše za svoje prvenstvo.

Katalinića je Southamptonu dočekao Ivan Golac, koji je u taj klub došao 1978. i u njemu igrao do 1983.

- Je, bilo mi je lakše jer sam imao nekoga na koga sam se mogao osloniti. Golac mi je bio od pomoći. U ono moje vrime u svakom klubu su mogla igrati samo tri stranca, a sada su u momčadima gotovo samo stranci. U Southamptonu sam bio kao u rudniku, jer sam u Hajduku, zbog snage momčadi i dobrih igrača koji su igrali u obrani, imao puno manje posla. Southampton je bio manji klub koji je ulazio i ispadao iz prvog engleskog nogometnog razreda, ali smo u moje vrime ostvarili najbolji rezultat. Zauzeli smo peto mjesto u prvenstvu i igrali Kup UEFA - kazuje Kalinić.

Igralo se na duge balune, a i igra je bila grublja.

- Je, to je istina. U Engleskoj se ne svira sve ono što se svira u Europi. Tamo je igra puno grublja, odnosno ‘muškija‘ i za nešto za što se u Europi dobiva žuti ili crveni karton, tamo to nije slučaj.

Za kraj našeg razgovora Ivan Katalinić je svom mladom kolegi dao i savjet.

- Ivo mora biti hrabar i ako oni osjete da je on hrabar i dobar oni će ga poštivati. Loša je stvar u cijeloj ovoj priči što je momčad Sheffielda na zadnjem mjestu i što će se vrlo teško spasiti. No, ako i ispadnu u Championship oni će se htjeti vratiti u Premiership za godinu dana. Možda je i dobro da je Grbić u klub došao na pola sezone, da ovih pola godine do kraja prvenstva stekne naviku igranja u Engleskoj, jer nije isto braniti u Europi i na Otoku - zaključio je Ivan Katalinić.

image
Jose Jordan/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:55