StoryEditorOCM
Strani nogometpovijest nogometa

Salveta na kojoj je Messi potpisao za Barcu ide na aukciju za ogroman novac

Piše Hina
31. siječnja 2024. - 22:19

Salveta na kojoj je neformalno ispisan prvi ugovor tada 13-godišnjeg Lionela Messija i Barcelone bit će stavljena na aukciju u ožujku po početnoj cijeni od 381.000 dolara, objavila je u srijedu britanska aukcijska kuća Bonhams.

Jedan od najvažnijih dokumenata u povijesti nogometa je poznata i jedinstvena salveta na kojoj je ispisano prvo obećanje ugovora kojim će 13-godišnji Lionel Messi biti osiguran za FC Barcelonu.

Salveta je potpisana u prosincu 2000. kada se Carles Rexach, tadašnji Barcin sportski direktor, dogovorio s Messijevim ocem Jorgeom i agentom Horaciom Gaggiolijem o angažmanu argentinskog tinejdžera koji je u godinama koje su uslijedile postao najbolji strijelac u povijesti katalonskog kluba i jedan od najboljih nogometaša svh vremena.

Ključni trenutak u Messijevoj nogometnoj povijesti dogodio se nakon što je Rexach pozvao Messijevog oca na ručak zbog njegove zabrinutosti zbog nedostatka dogovora oko transfera u španjolski klub.

"U Barceloni, 14. prosinca 2000. i u nazočnosti gospode Minguelle i Horacia, Carles Rexach, sportski direktor FC Barcelone, ovime pristaje, pod svojom odgovornošću i bez obzira na bilo kakva suprotna mišljenja, potpisati ugovor s igračem Lionelom Messijem, pod uvjetom da zadržimo dogovorene iznose", stoji na salveti teniskog kluba Pompeia.

Izjavu na ubrusu su potpisali Carles Rexach i Josep Minguella, savjetnik za transfere kluba koji je zajedno s Rexachom organizirao Messijevo probno razdoblje, te argentinski agent Horacio Gaggioli.

Ugovor, koji je ratificirao tadašnji predsjednik kluba Joan Gaspart, službeno je potpisan iste noći, a mjesec dana kasnije Barcelona je dovršila potpisivanje ugovora s Leom Messijem označivši početak njegovog 20-godišnjeg boravka u katalonskom klubu.

Messi je u dresu Barcelone osvojio 34 trofeja, te upisao rekordnih 782 nastupa i postigao 674 gola.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 00:18