StoryEditorOCM
Strani nogometsukobi u kamerunu

Pobunjenici ubili vojnika u gradu u kojem su četiri reprezentacije: stradao je od improvizirane eksplozivne naprave tijekom napada

12. siječnja 2022. - 20:34

Separatistički pobunjenici u srijedu su ubili vojnika tijekom napada na grad Bueu na zapadu Kameruna u kojem se nalaze četiri nogometne reprezentacije koje nastupaju na afričkom Kupu nacija.

Glasnogovornik vojske nije odgovorio na Reutersov zahtjev za komentar.

Afričko prvenstvo je počelo u nedjelju u Kamerunu usprkoj bojazni, posebno u zapadnim regijama gdje već godinama traje separatistička pobuna koja želi uspostaviti otcijepljenu državu pod nazivom Ambazonia.

Reprezentacije Malija, Gambije, Tunisa i Mauritanija iz skupine F nalaze se upravo u Buei u jugozapadnoj regiji, gdje su se dogodili brojni sukobi između vojske i pobunjenika.

Vojnik je ubijen od improvizirane eksplozivne naprave tijekom napada u kojem su pobunjenici razmijenili paljbu s vojskom unutar grada, rekao je Cho Ayaba, čelnik pobunjeničkih obrambenih snaga Ambazonije.

- Naše snage pokrenule su napad u kojem je ubijen jedan vojnik. Sestrinska snaga poznata kao Mountain Lions također se upustila u jednosatnu borbu s vojskom - rekao je Ayaba za Reuters.

Cilj je, rekao je Ayaba, poremetiti pripreme za dvije utakmice skupine F koje se igraju u srijedu u Limbeu, primorskom gradu udaljenom oko sat vremena vožnje južno od Buee.

Odvjetnik za ljudska prava sa sjedištem u Buei Akem Kelvin Nkwain potvrdio je da su naoružani ljudi ušli u grad, otvorili vatru i upotrijebili eksplozivne naprave.

Pobunjenici sa zapada zemlje i engleskog govornog područja bore se od 2017. u znak prosvjeda protiv, kako kažu, njihova marginalizacija od strane vlade francuskog govornog područja.

U sukobima je ubijeno najmanje 3.000 ljudi, a gotovo milijun je prisiljeno na bijeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. lipanj 2023 04:35