StoryEditorOCM
Strani nogometbio je faca

Preminuo Marko Valok, legenda Partizana; hajdukovci pamte epizodu iz 1977. kad su ‘optuženi‘ da koriste čarobni napitak

Piše Sport SD
30. rujna 2024. - 15:30

Preminuo je poznati trener beogradskog Partizana Marko Valok, preminuo je u 97. godini života.

Našim se mlađim čitateljima neće baš odmah upaliti svjećica tko je bio Marko Valok, ali bio je zanimljiva faca, a donosimo vam jednu epizodu iz njegove bogate karijere koja je povezana s Hajdukom.

Bilo je to 1977., u finalu Kupa Jugoslavije igrali su u Beogradu Hajduk i Budućnost, a splitski ‘bijeli‘ slavili su s 2:0 golovima Luketina i Žungula.

Bila je to tvrda utakmica u kojoj je odluka o trofeju pala u produžecima, a nogometašima i navijačima Budućnost nikako nije ulazilo u glavu kako nakon toliko igre igrači Hajduka imaju i dale snage. Razlog su našli u posebnom napitku.

O čuvenom napitku igrača Hajduka uoči produžetaka govorio je i Čedomir Milošević...

- I ja sam uskoro bio u sličnoj situaciji. Ne znam je li bio Mužinić ili netko drugi, ali vidio sam da pije neku žutu tekućinu, kao sok Jupi. Htio sam je uzeti, ali on je sve prolio ispred mene. Bili smo spremni, ali su nam u produžecima noge bile teške, a Hajduk je letio po terenu. I danas, nakon 40 godina, žalimo za tim porazom jer smo zaslužili pobjedu - rekao je Milošević, koji pak smatra kako je pobjeda Hajduka bez mrlje, unatoč spomenutoj anegdoti.

image

Hajduk - Budućnost 1977.

Arhiv Sd/

Trener Budućnosti u toj je utakmici bio baš Marko Valok.

Valok je rekorder po broju postignutih golova u "večitim derbijima" s 13 golova u mreži Crvene zvezde.

Za reprezentaciju SFR Jugoslavije odigrao je šest utakmica i postigao tri gola.

HAJDUK - BUDUĆNOST 2:0

Luketin 100‘, Žungul 114‘

Stadion Crvene Zvezde. Gledatelja: 60.000. Sudac: Vlado Tauzes (Ljubljana).

HAJDUK: Ivan Katalinić, Luka Peruzović, Mario Boljat, Šime Luketin, Vedran Rožić, Marin Kurtela (Zoran Vujović), Dražen Mužinić, Ivica Šurjak, Davor Čop (Zlatko Vujović), Boriša Đorđević, Slaviša Žungul.

Trener: Josip Duvančić

BUDUĆNOST: Momčilo Vujačić, Nikola Janković, Rajko Folić (Momčilo Božović), Janko Miročević, Vojislav Vukčević, Čedomir Milošević, Dragomir Kovačević (Dragan Vujović), Radovan Bošković, Mojaš Radonjić, Ante Miročević, Petar Ljumović.

Trener: Marko Valok

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2024 15:40