StoryEditorOCM

Predsjednik Španjolskog nogometnog saveza se zanio u slavlju pa optužen za seksualno nasilje: ‘Pogriješio sam‘

Piše Hina
21. kolovoza 2023. - 18:51
Hermoso, koja je odigrala više od sto utakmica za Španjolsku, rekla je u svlačionici putem Instagrama i smijući se da joj se poljubac ”nije svidio”.AFP

Predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales (45) ispričao se javno što je tijekom dodjele medalja na Svjetskom prvenstvu primio objema rukama za glavu španjolsku nogometašicu Jenni Hermoso (33), primaknuo je k sebi i poljubio u usta.

"To je činjenica zbog koje žalim. Žalim zbog onog što se dogodilo između mene i igračice s kojom imam sjajan odnos, kao što ga imam i s drugima. Sigurno je da sam pogriješio i to priznajem", izjavio je Rubiales u videu koji je u ponedjeljak objavio Španjolski nogometni savez.

"To se dogodilo bez ikakve loše namjere, spontano", dodao je.

Isprika Rubialesa, koji je na čelu saveza od 2018. godine, uslijedila je nakon što je španjolski ministar kulture i sporta Miquel Iceta zatražio da se ispriča i objasni zašto je to učinio te nakon što ga je ministrica za rodnu jednakost Irene Montero optužila za "seksualno nasilje" jer nogometašica "nije dala pristanak" za takvu vrstu poljupca.

Španjolska ženska nogometna reprezentacija pobijedila je u nedjelju sa 1-0 Englesku u finalu Svjetskog prvenstva igranom u australskom Sydneyu.

Prije nego su podigle pobjednički pehar, igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje. Na podiju, među osobama koje su tom prilikom čestitale igračicama, nalazio se i predsjednik saveza Rubiales. Kada je naišla igračica Hermoso, zagrlio ju je i rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju poljubio u usta, nakon čega se smijao.

"Neprihvatljivo je poljupcem u usta čestitati igračici", rekao je ministar Iceta na nacionalnom radiju RNE.

"Dodjela medalja je bio trenutak s puno emocija, no upravo zato mi koji obnašamo javne funkcije moramo biti izuzetno oprezni jer šaljemo poruku društvu. A poruka je jednakost prava, poštovanje, te izbjegavanje bilo kakve situacije u kojoj onaj tko upravlja može isforsirati poljubac", dodao je.

Neki su u ponedjeljak tražili i Rubialesovu ostavku.

"Taj čin nije bio razumljiv vani, no nama je bio prirodan", rekao je Rubiales, nastojeći dio odgovornosti prebaciti na nogometašicu.

"Zbog toga su se ljudi osjetili pogođenima pa mi ne preostaje drugo nego se ispričati".

Rubiales je rekao da je sada "naučio" da kao čelnik jedne institucije treba biti "pažljiviji" prilikom ceremonija i sličnih događaja.

Hermoso, koja je odigrala više od sto utakmica za Španjolsku, rekla je u svlačionici putem Instagrama i smijući se da joj se poljubac "nije svidio". Kasnije je Španjolski nogometni savez poslao priopćenje novinskoj agenciji EFE u kojem ona kaže da je poljubac bio "obostran" i "spontan", te da je potrebno zaključiti temu.

Rubiales je prethodno gostovao na sportskoj radijskoj postaji Marca gdje je svoje kritičare, među kojima su bili gledatelji, novinari i političari, nazvao "idiotima".

"Idioti su na sve strane. Dvije osobe, prijatelji, izrazili su si srdačnost, bez loše namjere. Ne trebamo davati na značaju idiotima. Mi smo prvakinje svijeta i to mi je bitno", izjavio je.

"Glupani, neka nastave sa svojim glupostima. Oni ne znaju vidjeti ništa pozitivno", dodao je Rubiales.

Tijekom isprike se osvrnuo i na te svoje riječi, poručivši da ih je izrekao jer unutar reprezentacije nitko nije pridavao važnost tome što se dogodilo.

U međuvremenu se pojavila snimka, iako nejasna, gdje Rubiales u počasnoj loži stoji pored maloljetne španjolske princeze Sofije i njene majke kraljice Letizije te euforično slavi pobjedu stisnutih šaka, uslijed čega se navodno vulgarno primio za testise.

"Ovo je bio najveći uspjeh španjolskog ženskog nogometa i općenito velika stvar, jer nam je to drugi naslov svjetskih prvaka (nakon što su nogometaši 2010. osvojili naslov), pa je to na određeni način utjecalo na proslavu", zaključio je.

Uspjeh španjolske ženske reprezentacije uslijedio je dva mjeseca nakon što je španjolska muška nogometna reprezentacija osvojila Ligu nacija finalnom pobjedom nad Hrvatskom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 18:52