StoryEditorOCM

Povijesni trenutak u Bundesligi, bivšem hajdukovcu ‘u svlačionicu će ulaziti‘ žena, i naprednim Nijemcima to je prvi put

Piše K. M.
15. studenog 2023. - 15:48

Prelomilo se u berlinskom bundesligašu tijekom ponedjeljka poslijepodne nakon crnog niza dugog 14 utakmica. Union Berlin rastao se sa švicarskim stručnjakom Ursom Fischerom, najuspješnijim trenerom u povijesti koji ih je vodio od 2018. godine u 224 utakmice i proveo na putu od 2. Bundeslige preko igranja Konferencijske i Europske lige te plasmana u Ligu prvaka. Fischer je proteklog ljeta dobio nagradu i za trenera godine u Njemačkoj, ali nakon toga je krenuo niz negativnih rezultata s momčadi u kojoj je i bivši kapetan Hajduka i hrvatski reprezentativac Josip Juranović.

Odluka je pala da će Fischera zamijeniti dosadašnji trener juniora berlinskog kluba Marco Grote. Otišao je i Fischerov stožer, a zanimljivost je u novom stožeru da će se Groteu pridružiti ambiciozna 32-godišnja njemačka trenerica Marie-Louise Eta. U priči koju donosi njemački Kicker o novoj trenerici Juranovića i društva navode i koincidenciju da je njen suprug, također trener, dobio otkaz u ponedjeljak u momčadi sjeverne njemačke regionalne lige SC Weiche Flensburg 08 nakon deset mjeseci rada. 

Eta od utorka vrši dužnost privremene pomoćne trenerice u berlinskom bundesligašu, a tako se upisala i u povijesne knjige. Do njenog imenovanja u povijesti nije bilo žene na mjestu trenera ili pomoćnog trenera u muškoj profesionalnoj Bundesligi. Dio je to samo ambicije koju ima Eta, prenosi Kicker.

Nekadašnju nogometašicu Grote je odabrao za pomoćnicu i u juniorima Uniona, a ranije je izjavljivala kako ima ambiciju daleko dogurati u muškom nogometu. Igračku karijeru zaključila je s 26 godina zbog ozljeda nakon čega je krenula kao trenerica u ženskim mlađim kategorijama, ali brzo je preuzela vođenje dječaka u Werder Bremenu, a dogurala je do Pro licence s kojom može voditi muške momčadi u 1. i 2. Bundesligi. 

- Mogu si zamisliti svašta. U jednom trenutku bih mogla preuzeti mladu reprezentaciju, raditi kao pomoćni trener u muškoj profesionalnoj ligi ili trenirati žensku momčad Bundeslige – izjavila je prije godinu i pol za njemački Kicker, a sad se jedan od tih snova i ostvario.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 17:56