StoryEditorOCM
Strani nogometČudo od ‘djeteta‘

Poslali nam sudskog izvršitelja. Mentor mu je naš šef sudaca, a Hrvatskoj svira već drugi put u samo četiri utakmice

Piše Frane Vulas
7. rujna 2024. - 08:14
Francois Letexier u društvu Ivana Perišića i Andreja Kramarića na susretu grupne faze Eura 2024. Hrvatska - AlbanijaAnte Čizmić/Cropix

U utakmici 2. kola Lige nacija utakmicu Hrvatske i Poljske koja će se u nedjelju igrati na osječkoj Opus Areni sudit će François Letexier (35). Francuski arbitar koji je dio same europske sudačke elite već je sudio Hrvatskoj u susretu 2. kola grupne faze ovogodišnjeg Eura u Njemačkoj kontra Albanije (2:2). Podsjetimo, u tom susretu momčad izbornika Zlatka Dalića ostala je bez pobjede zbog gola primljenog u petoj minuti sudačke nadoknade. Nakon tog susreta nije bilo većih sudačkih repova.

Letexier je jedan od najboljih sudaca Europe. Unatoč mladosti, dobio je veliku čast da ovog ljeta dijeli pravdu i u finalu Eura u Berlinu između Španjolske i Engleske (2:1). Tada je kao 35-godišnjak postao najmlađi sudac koji je svirao finale Eura u povijesti. Nadmašio je legendarnog Šveđanina Andersa Friska koji je imao 37 godina kada je na Euru 2000. dijelio pravdu na susretu Francuske i Italije (2:1).

image

Francois Letexier na susretu grupne faze Eura 2024. Hrvatska - Albanija

Ante Čizmić/Cropix

U "civilnom životu" François Letexier radi kao sudski izvršitelj. Već je ranije često sudio i hrvatskim klubovima u Europi.

Čak pet puta je u europskim natjecanjima dijelio pravdu i hrvatskim klubovima. Dinamu je sudio u studenome 2022. godine u susretu grupne faze Lige prvaka u 1:2 porazu od Chelseaja u Londonu. "Modrima" je u veljači iste godine sudio i uzvratnu utakmicu play-offa Europske lige protiv Seville. Dinamo je tada na Maksimiru slavio 1:0 iz kaznenog udarca, u finišu susreta je i isključen igrač španjolske momčadi, ali je zagrebački sastav eliminiran ukupnim rezultatom 2:3. Četiri godine ranije je Dinamu arbitrirao i u uzvratu 2. pretkola LP protiv Hapoel Beer Sheve u Izraelu koji je završio rezultatom 2:2, a dalje je zbog uvjerljivog 5:0 domaćeg trijumfa prošao Dinamo.

image

Francois Letexier i Luka Modrić na susretu grupne faze Eura 2024. Hrvatska - Albanija

AFP

Svirao je i Lokomotivi 2020. godine u 0:5 gostujućem porazu kod Malmöea u 3. pretkolu Europske lige. Zbog pandemije covida-19 igrao se tada samo jedan susret. Sudio je i Rijeci na Rujevici u uzvratu play-offa EL protiv Genta godinu ranije koji je završio 1:1, a dalje su prošli Belgijci zbog 2:1 trijumfa u prvom susretu.

Uz Letexiera i ostatak sudačke momčadi na ogledu u Osijeku će biti iz Francuske. Pomoćnici će mu biti Cyril Mugnier i Mehdi Rahmouni. Četvrti sudac bit će Thomas Leonard. VAR će biti Willy Delajod, a AVAR Benoit Millot. Mugnier, Rahmouni kao pomoćnici te Delajod kao VAR su s Letexierom sudili i finale ovogodišnjeg Eura. Prethodno je Letexier sudio i UEFA Superkup 2023. godine između Manchester Cityja i Seville (1:1 pa 5:4 s 11m), dok je na ovogodišnjem finalu Lige prvaka između Real Madrida i Borussije Dortmund (2:0) bio četvrti sudac.

Sa suđenjem je Letexier počeo već sa 14 godina. Postao je 2016. godine sudac u Ligue 1, a već 2017. i internacionalni sudac. Kao posebnog uzora/mentora izdvojio je Bertranda Layeca, Francuza koji je trenutno HNS-ova vodeća osoba za suđenje u SuperSport HNL-u. Layec je objedinio funkcije predsjednika Komisije nogometnih sudaca HNS-a i povjerenika za delegiranje sudaca SuperSport HNL-a.

- Još jedna osoba važna za moj uspjeh je Bertrand Layec, bivši sudac koji je bio šef sudaca u Francuskoj. Vjerovao je u mene prije nego što sam i ja sam počeo vjerovati, nije me samo savjetovao nego mi je pomogao da steknem samopouzdanje - rekao je za stranicu UEFA-e Letexier kada je u srpnju delegiran kao sudac finala Eura.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. rujan 2024 08:15