StoryEditorOCM
Strani nogometnajžešći navijači

Porast uhićenja na stadionima najviše je povezan s posjedovanjem droge: najviše ih ima na utakmicama West Hama

Piše hina
26. rujna 2024. - 22:03

Uhićenja povezana s nogometom u Engleskoj i Walesu u posljednje su vrijeme u porastu, a najveći broj uhićenja je na utakmicama West Hama, objavila je britanska vlada.

U prošloj sezoni 2023./2024. izvršena su 2584 uhićenja, što je povećanje od 14 posto u usporedbi na prethodnu godine. U priopćenju se navodi kako je porast uhićenja povezan s posjedovanjem droge, ali i s Europskim prvenstvom koje je ljetos održano u Njemačkoj.

Stopa uhićenja tijekom sezone bila je 5.5 uhićenih na 100.000 navijača koji su posjećivali utakmice u šest najboljih rangova engleskog nogometa, velškoj ligi i dva najbolja ranga ženskog nogometa. U statistici su i utakmice reprezentacija Engleske i Walesa te finale Lige prvaka na Wembleyu.

"Važno je ove brojke staviti u kontekst. Prošle sezone utakmice momčadi u domaćim i međunarodnim natjecanjima pratilo je oko 47 milijuna ljudi, što je najveći broj u našoj povijesti, a velika većina navijača su građani koji poštuju zakone i žele podržati njihov tim," rekao je šef policije Mark Roberts. “Međutim, mali je broj navijača koji čine prekršaje i nastavit ćemo blisko surađivati ​​s tužiteljima i drugim partnerima kako bismo osigurali da odgovorni za te radnje odgovaraju”, dodao je.

Prema podacima, na utakmicama ženskog nogometa nije bilo uhićenja, unatoč sve većoj popularnosti i posjećenosti utakmica.

U Engleskoj i Walesu u vezi s Europskim prvenstvom izvršeno je 281 uhićenje, a daljnjih 126 uhićeno je u inozemstvu. Klub s najviše uhićenja je West Ham - 103, potom slijede Manchester United i Manchester City s po 88, Arsenal s 85 i Chelsea sa 67 uhićenja.

Također, West Ham ima najviše zabrana ulaska na stadion - 93, Manchester United 89, te drugoligaš Millwall 82.

Zabrane ulaska na stadion kreću se od tri do 10 godina,  a prošle sezone izrečeno je 825 takvih zabrana, što je najviše od sezone 2010./2011. Najčešći uzrok uhićenja je narušavanje javnog reda i mira, čak do 43 posto, od čega je 19 posto nasilničko ponašanje, a 13 posto uhićenja je zbog posjedovanja droge. Najčešće su prijave za bacanje raznih predmeta i paljenje pirotehnike.

Prijave za zločine iz mržnje prijavljene su na 341 utakmici, od čega su se u 226 utakmica odnosile na pitanje rase, a na 113 utakmica na pitanje seksualne orijentacije. Prijavljena su i 423 slučaja online zločina iz mržnje, navodi britanska vlada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 22:19