StoryEditorOCM
Strani nogometzadnja šansa

Poljaci iščekuju neizvjestan dvoboj u Varšavi: ‘Moramo spriječiti Hrvate da nam se ubacuju u međuprostore‘

Piše Hina
14. listopada 2024. - 17:34

Hrvatska nogometna reprezentacija će u utorak (20.45 sati) na Nacionalnom stadionu u Varšavi protiv Poljske odigrati utakmicu 4. kola Lige nacija, a uoči tog dvoboja poljski izbornik Michal Probierz donio je odluku da će utakmicu započeti s Marcinom Bulkom kao vratarom.

Nakon što je Wojciech Szczesny odlučio završiti svoju reprezentativnu karijeru, Probierz je odlučio rotirati vratare te dati podjednaku priliku Lukaszu Skorupskom i Marcinu Bulki.

Bulka je bio vratar u prvom kolu Lige nacija, kad je Poljska slavila sa 3-2 protiv Škotske na gostovanju u Glasgowu, a Skorupski je branio protiv Hrvatske u Osijeku i protiv Portugala u subotu u Varšavi. U Osijeku nije uspio zaustaviti maestralan udarac Luke Modrića kojim je Hrvatska došla do tri boda, a Portugalci su ga svladali čak triput.

image
Damir Krajač/Cropix

- Često me pitaju zašto se ne odlučim za jednog vratara. Odlučili smo se rotirati da ne bismo došli u situaciju kakvu smo imali s Wojciechom Szczęsnyjem, u kojoj je jedan vratar imao 100 nastupa, a drugi 11. Iskoristit ćemo ovu priliku da vratari skupljaju iskustvo i od toga imaju koristi. Zato će sutra protiv Hrvatske braniti Bulka - rekao je poljski izbornik u ponedjeljak na konferenciji za medije u Varšavi.

Za 25-godišnjeg vratara Nice ovo će biti treći reprezentativni nastup. Debitirao je u studenom 2023. na prijateljskoj utakmici protiv Latvije (2-0), a natjecateljski debi je imao na Hampden Parku gdje je u pobjedi Poljske (3-2) protiv Škota primio dva gola i bio je najlošije ocijenjen poljski igrač na toj utakmici.

image
Damir Krajač/Cropix

Probierz je novinarima otkrio i što bi njegova momčad trebala napraviti kako se ne bi ponovila loša predstava Poljske iz prvog dvoboja s Hrvatskom, a posebno se kritički osvrnuo na igru u obrani.

- Moramo spriječiti Hrvate da nam se ubacuju u međuprostore. To jako dobro čine s Joškom Gvardiolom koji se odlično snalazi s loptom u nogama. Isto vrijedi za Luku Modrića, koji je iznimno raznovrstan. Svakako moramo biti puno čvršći u fazi obrane. Prvi pogodak kakav smo primili protiv Portugala ne bi nam se trebao događati na ovoj razini - rekao je Probierz koji će protiv Hrvatske imati skraćenu rotaciju, jer su zbog bolesti i ozljeda otpali Sebastian Walukiewicz i Jakub Piotrowski.

image
Damir Krajač/Cropix

Poljski izbornik nije odlučio pozivati dodatne kandidate kao zamjene, iako ima i dodatnih problema u momčadi.

- Još su dvojica igrača pod upitnikom i čekat ćemo do zadnjeg treninga s odlukom hoćemo li ih koristiti.

Zielinski: Modrić je moj igrački uzor

Iako će Poljska igrati u oslabljenom sastavu, veznjak milanskog Intera Piotr Zielinski uvjeren je da će on i suigrači biti konkurentni te u boljem izdanju protiv Hrvatske nego što su bili prije mjesec dana u Osijeku. 

- Odmah nakon Portugala smo se okrenuli ovoj utakmici koja nije važna samo za nas već je ključna za plasman u Ligi nacija - rekao je Zielinski te obećao pobjedu.

- Vjerujem da ćemo pobijediti. Učinit ćemo sve da se to dogodi. Što točno moramo promijeniti? Vidjet ćete u utorak. Hrvati su snažna i moćna momčad, ali možemo biti uspješni protiv njih. Imamo kvalitetu, imamo dobre igrače. Igramo kod kuće i moramo nametnuti svoj stil igre. Uvjeren sam da ćete u utorak vidjeti momčad koja želi pobijediti.

Na kraju svojeg izlaganja, Zielinski se osvrnuo i na izravnog suparnika s druge strane, hrvatskog kapetana Luku Modrića.

- Sve u njegovoj igri me oduševljava. On je jedan od najboljih veznih igrača posljednjih godina, osvojio je Zlatnu loptu i redovito osvaja Ligu prvaka. Takvom igraču nemate što reći. Njegova igračka inteligencija je na najvišoj razini. Iako mu je 39 godina, ima ga po cijelom terenu. Utakmica u Osijeku pokazala je koliko je ključna njegova uloga u hrvatskoj reprezentaciji. Modrić trči na sve strane i povlači sve za sobom, pokreće napade. On je moj igrački uzor - zaključio je najbolji poljski veznjak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. listopad 2024 17:35