StoryEditor
Strani nogometnema milosti

Pogled preko granica pokazuje nam kako to rade drugi: Francuzi su oštro kaznili huligana, dobio je pola godine zatvora. A što čeka izgrednike s Rujevice?

25. studenog 2021. - 12:43

Dok predsjednika Hajduka Lukšu Jakobušića s ostalim uzvanicima čeka ručak s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, a mi čekamo kazne disciplinskog suca Alana Klakočera vezano za Jadranski derbi na Rujevici, pogled preko granica pokazuje nam kako to rade drugi.

Recimo baš naši novi/stari prijatelji Francuzi. Huligan koji je plastičnom bocom punom vode pogodio u glavu nogometaša Marseillea Dimitrija Payeta dobio je pola godine zatvora! Ujedno 32-godišnjak je dobio i zabranu ulaska na stadion Lyona u idućih pet godina.

Oštri Francuzi

Oštro su Francuzi kaznili huligana zbog kojeg je prekinut nedjeljni susret Lyona i Marseillea. Ujedno je domaćin Lyon dobio utakmicu kazne igranja pred praznim tribinama dok se tek još čeka izricanje pravih kazni.

No, Francuzi su zapravo jako daleko od države koja bi po tome nekome mogla biti primjer, od toga da su rigoroznim zakonima i njihovim provođenjem uredili zbivanja na tribinama. Pa čak nisu niti na travnjacima gdje su im navijači u Ligue 1 prečesto bili ove sezone. Već je nekoliko susreta i prije ovog prekinutog obilježilo divljanje huligana.

Zbog navijačkih nereda već je bio prekinut susret Nice i Marseillea u kolovozu. Tada su navijači domaćih pri rezultatu 1:0 uletjeli u teren, napali igrače Marseillea od kojih im neki nisu ostali dužni. Nica je kažnjena oduzimanjem jednog boda, igranjem tri domaće prvenstvene utakmice bez publike dok je susret ponovljen na neutralnom terenu (1:1). Zanimljivo, i tada je bocom pogođen Payet. 

image
AFP

Opstanak nogometa

Zbog sukoba s navijačima domaćih kažnjen je jednom utakmicom (“vratio” je bocu na tribine, tako se sve zakuhalo), suigrač Alvaro Gonzales s dvije, a zbog udaranja navijača pomoćni trener Pablo Fernandez je suspendiran do kraja sezone.

U rujnu je nastavak derbija sjevera Lensa i Lillea kasnio pola sata nakon što su navijači gostiju počeli bacati predmete na tribinu s domaćim navijačima, a potonji su potom ušli na teren u namjeri da se s njima obračunaju. Huliganski incidenti obilježili su i utakmice Montpellier - Marseille, Angers - Marseille, St Etienne – Lyon...

- Opstanak francuskog nogometa je u pitanju – rekla je francuska ministrica sporta Roxana Maracineanu.

A što čeka izgrednike s Rujevice, prije svega dvojicu koji su se pokušali obračunati s igračima Hajduka odnosno drugi je napao fizioterapeuta splitskog kluba te naravno Rijeku kao domaćina. Navijač koji je 2017. utrčao s metalnom štipaljkom na travnjak na susretu Hajduka – Rijeka u prvostupanjskom je postupku dobio 105 dana zatvora i 18 mjeseci zabrane dolaska na utakmice.

item - id = 1145941
related id = 0 -> 1145445
related id = 1 -> 1145088
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. studeni 2021 12:48