StoryEditorOCM
Strani nogometkontroverza

Ostanak Rubialesa izazvao oštre reakcije: ‘Jasno želimo reći ovo smatramo potpuno neprihvatljivim i neprimjerenim‘

Piše Hina
25. kolovoza 2023. - 17:49

Odluka predsjednika Španjolskog nogometnog saveza Luisa Rubialesa (46) da ne odstupi s dužnosti zbog poljupca u usta reprezentativne igračice Jennifer Hermoso (33) izazvala je žestoke reakcije u tamošnjem nogometu i podijelila javnost.

Rubiales, koji je od svibnja 2018. na dužnosti, u petak je s izvanredne sjednice saveza u Madridu poručio da "neće odstupiti" jer je poljubac tijekom dodjele medalja na Svjetskom prvenstvu bio "spontan, obostran, prihvaćen i euforičan".

- Ovo je neprihvatljivo. Gotovo je. Uz tebe sam kolegice - napisala je Alexia Putellas, reprezentativka Španjolske koja je sudjelovala u osvajanju Svjetskog prvenstva, preko Twittera.

Još nekoliko reprezentativki uputilo je na isti način podršku Hermoso, koja je proteklih dana bila suzdržana u davanju izjava. U srijedu je poručila da će njen interes zastupati sindikat nogometašica i menadžerska agencija.

Španjolski nogometni prvak Barcelona, za koju je nekoć igrala Hermoso, navela je u priopćenju:

- Čini se da su objašnjenja koja je dao Rubiales dovoljna članovima saveza, a koji imaju moć ratificiranja njegove dužnosti. Mi, međutim, jasno želimo reći da nastup predsjednika saveza tijekom proslave osvojenog naslova smatramo potpuno neprihvatljivim i neprimjerenim.

Udruga španjolskih nogometaša (AFE) i klub Espanyol zatražili su od državnog tijela Viši odbor za sportove (CSD) da suspendira Rubialesa, a u zahtjevu im se pridružila i Sevilla. Betisov branič Hector Bellerin nazvao je predsjednikov govor i odluku "sramotnima" a njegov suigrač u napadu Borja Iglesias poručio je preko društvenih mreža kako se neće odazivati u reprezentaciju, bude li pozivan, dok ne dođe do promjene u savezu.

Nogometni savez sjeverne pokrajine Navarre tražio je smjenu Rubialesa, ali se o njoj nije glasalo na sjednici gdje su bili predstavnici regionalnih saveza, piše u pismu poslanom medijima.

Bivši španjolski izbornik i sadašnji trener Paris SG-a Luis Enrique rekao je, međutim, da sa sportske strane Rubiales "radi odličan posao".

- Govoreći temeljem svog iskustva, jer sam ondje proveo puno godina, Rubialesov rad svih ovih godina je bio odličan. Doveo je savez na jako visoku razinu, a sportski rezultati govore za sebe - izjavio je Enrique na konferenciji za medije uoči utakmice s Lensom.

- Vezano za epizodu nakon zadnje utakmice, predsjednik je priznao svoje greške. Nije potrebno da ja to komentiram - dodao je.

Španjolska, čiji su nogometaši u lipnju osvojili Ligu nacija a nogometašice u nedjelju Svjetsko prvenstvo, kandidat je za organiziranje Svjetskog prvenstva za nogometaše 2030. godine. Španjolska ženska reprezentacija prvak je svijeta i za nogometašice do 17 i 20 godina starosti.

Tijekom Rubialesovog govora, u kojem je naveo da ga "lažni feminizam" već tjedan dana progoni, dio članova saveza je pljeskao, a dio nije iz čega se iščitava podjela unutar Španjolskog nogometnog saveza.

- Morali bi smo pet dana govoriti o našim djevojkama, o sreći koju sam na pružile. O tituli koju nismo imali u ženskom nogometu, ali... - napisao je Iker Casillas, bivši vratar Real Madrida i Španjolske te osvajač Svjetskog prvenstva 2010. godine.

Tijekom dana očekuju se rekacije drugih nogometnih djelatnika i organizacija. Popodne bi se trebao oglasiti i CSD (Consejo Superior de Deportes), državno tijelo koje ima nadležnost suspendirati predsjednika saveza utvrdi li se da je povrijedio neki od članaka iz zakona o sportu. CSD je zaprimio tužbe protiv Rubialesa u kojima je navedeno da je bila riječ o "poljupcu na silu" a koji je "seksualno nasilje".

On je u petak rekao da je poljubio igračicu uz njen pristanak te da će se braniti na sudu.

Španjolska ženska nogometna reprezentacija pobijedila je prije pet dana sa 1-0 Englesku u finalu Svjetskog prvenstva igranom u australskom Sydneyu.

Prije nego su podigle pobjednički pehar, igračice su jedna po jedna primale zlatne medalje. Na podiju, među osobama koje su tom prilikom čestitale igračicama, nalazio se i Rubiales. Kada je naišla igračica Hermoso, zagrlio ju je i rukama privukao njenu glavu k sebi pa ju poljubio u usta, nakon čega se smijao. Savez je taj isti dan poslao priopćenje španjolskoj novinskog agenciji EFE u kojem su stajale riječi igračice da je do poljupca došlo uslijed euforije te da je bio "obostran" i "spontan".

Sindikat igračica, kojem pripada Hermoso, zatražio je javno u srijedu da Rubiales odstupi s dužnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 09:40