StoryEditorOCM
Strani nogometkakva ekipa

One su jaka priča s Olimpijskih igara: odigrale tri ‘luda‘ meča s ukupno 19 golova i otišle kući, a jedan će se pamtiti

Piše Ivan Renić
3. kolovoza 2024. - 12:45

Štošta se već dogodila na Olimpijskim igrama u Parizu. Sportske zabave ne nedostaje. Ali ako tražite ono ‘najluđe‘, ne treba gledati dalje od Zambije, odnosno njihove ženske nogometne reprezentacije. Ne, ne radi se o kakvom velikom uspjehu, spektakularnoj pobjedi ili slično. Štoviše, od turnira su se oprostile nakon što su zauzele posljednje mjesto u B skupini bez ijednog osvojenog boda, sa šest postignutih i 13 primljenih golova.

image
Arnaud Finistre/AFP

No, Zambija je odigrala tri utakmice. Igrali su redom sa SAD-om, Australijom i Njemačkom. Ukupno, u tim utakmicama palo je čak 19 golova. Prvo su od Amerikanki na startu poražene s 0:3. A onda je uslijedio spektakl. Igrale su Zambijke protiv australskih nogometašica. Povele su već u prvoj minuti, a rezultat na poluvremenu bio je 4:2 u njihovu korist.

U 56. minuti opet su zabile i bilo je 5:2. A onda su, pazite sad u nešto više od pola sata primile četiri pogotka i izgubile. Nevjerojatno. Australija je na koncu slavila sa 6:5 u vjerojatno najluđoj utakmici olimpijskog turnira.

image
Valery Hache/AFP

U zadnjoj utakmici preostao im je susret s Njemačkom. Nakon 45 minuta zaostajale su samo za gol. Kapitulirale su još jednom početkom drugog dijela, pa smanjile na 1:2. No, na koncu su ipak poražene s 1:4.

Zanimljivo, iako su s turnira već ispale, u njihovim redovima je druga najefikasnije igračica u Parizu Barbra Banda koja je zabila četiri gola – tri Australija i jedan Njemačkoj. Ni ona im nije uspjela pomoći jer su ispred Zambije završile SAD, Njemačka i Australija. U četvrtfinalu će igrati Francuska i Brazil, Španjolska i Kolumbija, SAD i Japan, te Kanada i Njemačka.

Što se muških im kolega tiče, oni su dogurali do polufinala u kojem se sastaju Maroko i Španjolska, te Francuska i Egipat.

image
Valery Hache/AFP
image
Valery Hache/AFP
image

Zambia‘s defender #03 Lushomo Mweemba controls the ball as Australia‘s forward #09 Caitlin Foord (R) pursues in the women‘s group B football match between Australia and Zambia during the Paris 2024 Olympic Games at the Nice Stadium in Nice on July 28, 2024. (Photo by Valery HACHE/AFP)

Valery Hache/Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 00:51