StoryEditorOCM

Odlična vijest za Hajduk stigla je iz Španjolske, u poljudsku će blagajnu kapnuti 800 tisuća eura za lijep početak ljeta

Piše K. M.
27. svibnja 2024. - 15:02

Godinu dana izvan elitnog društva bio je Real Valladolid, klub koji na čelu ima legendarnog Ronalda. U posljednje četiri godine dva je puta prolazio isto od ispadanja u drugi rang do povratka u jedan od najjačih na svijetu. Iako je pod velikim upitnikom bio ostanak urugvajskog trenera Paula Pezzolana s kojim su ispali iz La Lige, odlučili su nastaviti s njim put za povratak u elitno društvo. Pezzolano je klupu preuzeo u travnju prošle godine, a ove je kolo prije kraja La Lige 2 osigurao plasman u viši rang.

Iako je plasman tijekom sezone u nekoliko trenutaka bio i klimav, kao i pozicija Pezzolana, priča završava s uspjehom, 22 tisuće pretplatnika na Joseu Zorilli gdje se proslavilo proteklog vikenda i najavom da bi u klub mogao doći novi gazda. Ronaldo je i ranije spominjao da njegovo vrijeme u Valladolidu ima rok trajanja, a s ovim plasmanom klub je postao atraktivniji potencijalnim kupcima.

Ono što nitko neće moći izbjeći neovisno tko bio novi vlasnik su otkupi igrača koji su proveli na posudbi ovu sezonu u Real Valladolidu. Blanquviolete su na posudbu s pravom otkupa ove sezone doveli šest igrača, a ta klauzula se aktivirala u slučaju plasmana u La Ligu. S obzirom na to da je taj dio ostvaren čeka ih financijska obaveza od oko 13 milijuna eura, a cijela priča ima i hajdučku notu.

Poznato je već da su u ovom uspjehu Real Valladolida sudjelovala dva Hrvata, oba bivša hajdukovca, Stipe Biuk i Stanko Jurić. Potonji je došao na posudbu u donedavnog drugoligaša iz Parme s pravom otkupa za 1,5 milijuna eura i ubrzo postao jedna od ključnih figura u klubu s 37 nastupa, dva gola i pet asistencija. Koliko im je značio pokazivali su nekoliko puta ove sezone na društvenim mrežama, a na proslavi ulaska u La Ligu otvoreno su mu iskazali ljubav objavom ‘Stanko, te quiero.‘

Jurićev utjecaj zasigurno je dijelom zaslužan i na dolazak Biuka u Španjolsku, kojem se odlazak u Los Angeles iz Hajduka nije pokazao kao pun pogodak. Stoga je i on tragao za povratkom u Europu, a otvorilo se u Valladolidu.

Real Valladolid i LAFC dogovorili su prema pisanju španjolskih medija posudbu s pravom otkupa na već spomenuti način, a ona bi iznosila 4 milijuna eura. Hajdukovcima je svakako bitniji dio tog transfera koji će stići na Poljud, a to je postotak od 20 posto koji je ugrađen prilikom odlaska Biuka u MLS. Tako će od tog iznosa Hajduku pripasti 800 tisuća eura, a već ranije su ‘bijeli‘ na ime njegovog transfera zaradili 6,5 milijuna eura. Biuk je ove sezone u Real Valladolidu upisao 11 nastupa i jednu asistenciju, a iduće sezone će dobiti priliku nametnuti se u jednoj od najjačih liga svijeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 13:36