StoryEditorOCM
Strani nogometdrugo polufinale

Nizozemci igraju atraktivan nogomet, vrijeme je da se dosadni Albion vrati kući

Piše David Kapetanović
10. srpnja 2024. - 08:26

Veliko finale Europskog prvenstva na rasporedu je u nedjelju, 14. srpnja, a jedan sudionik još uvijek je nepoznat. Za zadnje mjesto u završnici borit će se u Dortmundu Engleska i Nizozemska. Put do polufinala nije bio lagan za ove dvije reprezentacije, međutim, izborile su svoje mjesto u najbolje četiri na potpuno drugačije načine.

Izbornik Engleske Gareth Southgate možda je i najkritiziraniji sudionik cijelog natjecanja, njegova Engleska na jedvite jade je dogurala do polufinala, teškom mukom prolazila reprezentacije koje po imenima nisu ni blizu Engleskoj. Nije bilo ni igre, ni previše golova. Mišljenje je da, gledajući kalibar igrača koji mu je na raspolaganju, treba sve to skupa izgledati puno bolje, dominantnije.

Švicarska je u četvrtfinalu bila potpuno ravna Englezima, a kada je povela u 75. minuti, činilo se da je to kraj za Englesku na Euru. Međutim, bezopasne “lavove” spasio je Bukayo Saka, ponovno izbavio svoju reprezentaciju iz provalije, osigurao barem penale gdje je vratar Pickford odradio svoj dio posla.

Nogomet koji graniči s negledljivim, ali tko te pita ako prolaziš? Srbija, Danska, Slovenija, Slovačka pa Švicarska. Bio je posebno blag ždrijeb prema Engleskoj, a od svih nabrojanih vrsta, jedino Srbija je pala u “originalnih” 90. minuta. Unatoč viđenoj igri, sada samo još Nizozemska stoji na putu Engleskoj da dođe do drugog uzastopnog europskog finala.

image

Reprezentacija Nizozemske

AFP

Ako je kome bilo teško gledati sterilne predstave Engleske, a takvih je ima na pretek, nastupi Nizozemske bi mu sigurno vratili vjeru u nogomet. Tempa, energije i golova nije nedostajalo. Nezgodna Turska dočekala ih je u četvrtfinalu, otišla na poluvremenu u vodstvu. Ali pokazali su Nizozemci duh, pritisli u drugom dijelu, pomogle su i Koemanove izmjene. Pet minuta bilo je dovoljno za preokrenuti utakmicu, dovesti ih na put Engleskoj, u bitku za finale.

Igra Oranje atraktivan nogomet, česti su preokreti, iznenađenja i najmanje tri gola po utakmici (ako izuzmemo remi bez golova protiv Francuske, ali za to su ipak više zaslužni Francuzi).

Kako će izgledati današnje polufinale, kakva nas utakmica čeka? Hoće li prevladati dosadan stil Engleske, ili će Nizozemci uspjeti ubaciti malo svog kaosa. Što se tiče prolaza, teško je predvidjeti, nemaju ni kladionice nekog izraženog favorita. Možda ponovno jedan trenutak magije pojedinca odluči.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. listopad 2024 12:08