StoryEditorOCM
Strani nogometNije smijenjen

Nevjerojatno, klub bivšeg kapetana Hajduka ni nakon 11 poraza zaredom ne dira trenera! U nas bi već ‘popio‘ tri otkaza

Piše Frane Vulas
3. studenog 2023. - 19:24

Dok u SuperSport HNL-u od svih klubova još samo Lokomotiva i Varaždin imaju na klupi trenere s kojima su krenuli u sezonu, a čak osam je klubova iz ovih ili onih razloga već mijenjalo svoje stratege, Union Berlin je u nekom posve drugačijem filmu. Njemački klub nanizao je čak 11 poraza u nizu u svim natjecanjima, ali treneru Urs Fischeru nije još pala ni dlaka s glave. Eno ga još vodi treninge bundesligaša za koji nastupa i hrvatski reprezentativac i bivši kapetan Hajduka Josip Juranović.

Još od kraja kolovoza Union Berlin ne zna nego za poraze. Redom su u Bundesligi i Ligi prvaka gubili od Leipziga, Wolfsburga, Real Madrida, Hoffenheima, Heidenheima, Brage, Borussije Dortmund, Stuttgarta, Napolija, Werdera pa zatim u utorak ponovno Stuttgarta, ali ovaj put u kupu Njemačke. U toj crnoj seriji je i čak pet domaćih poraza, ali u klubu ne zaboravljaju što je sve Fischer napravio za klub. U Hrvatskoj bi za 11 poraza u nizu valjda već ‘popio‘ tri otkaza.

Švicarac je na kormilu Uniona od 2018. godine. Preuzeo je momčad koja je tada bila u 2. Bundesligi. U prvoj sezoni izborio je ulazak u elitu. U trećoj sezoni 2020/21 s Unionom je sedmim mjestom izborio Konferencijsku ligu. Sezonu kasnije klub iz Berlina bio je peti i izborio je mjesto u Europskoj ligi, a prošle sezone je senzacionalno ušao u Ligu prvaka zbog osvojenog četvrtog mjesta u Bundesligi.

U kolovozu je proglašen trenerom godine u Njemačkoj, dobio je nagradu koji su između ostalih prije njega osvajali i Louis Van Gaal, Jurgen Klopp, Hansi Flick, Thomas Tuchel... Od tada kao da mu je sve krenulo naopako. Bilo je tu i dosta ‘pegule‘. Primjerice poraze u Ligi prvaka od Real Madrida i Brage doživio je Union pogocima primljenim u 94. minuti susreta.

Međutim, Union Berlin je poseban klub, baš kao i njegovi navijači. Nakon poraza navijači često igrače umjesto uvredama kao što je u drugim sredinama često običaj, ispraćaju bodrenjem, motiviranjem. Poslije dvije pobjede i sedam poraza u prvih devet kola, Union je do ovog kola bio na 15. kolu Bundeslige, prvom iznad pozicija koje vode u niži rang odnosno play off. U subotu je Union domaćin Eintrachtu iz Frankfurta (15.30 sati).

image
AFP
image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 02:41