StoryEditorOCM
Strani nogometFešta stoljeća

Naša cura iz Napulja: ‘Vlakove su obojali u plavo, krafne rade kao Osimhenove maske! ‘Luđi‘ su od nas Dalmatinaca!‘

4. svibnja 2023. - 17:22

Cijeli Napulj gorio je danima u iščekivanju proslave osvojene titule prvaka nogometaša Napolija, prve nakon 1990. godine. Čekala se nedjelja, ali neočekivanih 1:1 na domaćem terenu sa Salernitanom i gol primljen šest minuta prije kraja odgodili su veliku feštu. Pa potom i u srijedu navečer pobjeda prvog pratitelja Lazija nad Sassuolom 2:0. Slavlje je odgođeno barem do četvrtka navečer kada Napoli gostuje kod Udinesea, kada mu je samo bod dovoljan da fešta nad feštama krene.

No, što je navijačima pričekati još malo na treću titulu prvaka u povijesti kluba kada su već mogli čekati duge 33 godine, od vremena legendarnog Diega Armanda Maradone po kojem su nakon njegove smrti odmah prozvali i stadion San Paolo.

Ionako je već sve odavno riješeno. Šest kola prije kraja Napoli ima 15 bodova više od prvog pratitelja Lazija, uz to je rimski klub odigrao susret više. Tisuće i tisuće navijača Napolija stižu u Udine, a gradonačelnik je već poslao u eter molbu da ne izvrše invaziju na travnjak. Očekuje se da će pola stadiona navijati za goste.

- Ma ovdje vam je već sve spremno za feštu već mjesec dana, samo se čeka da ono konačno ludilo krene. Grad je već dugo potpuno okićen, baš sve je u bojama Napolija. Već se i ovaj prošli vikend slavilo, sve do 84. minute kada je Napoli primio gol za izjednačenje pa je službena fešta ipak malo odgođena – priča nam Antonia Dulčić (26), nogometašica Napolija.

Hrvatska reprezentativka i bivša igračica ŽNK Splita od početka ove sezone je u Napoliju. Njen klub, inače drugoligaš, nije u istom sportskom društvu kao i muške kolege, ali dijele isto ime, kao i igralište na kojem igraju seniorke i juniori Napolija.

image

Nogometašica Napolija Antonia Dulčić u Napulju kod murala napravljenog u čast Diega Armanda Maradone

Privatna arhiva

Kako je ovih dana u Napulju?

- Ovdje su svi ‘ludi‘. Cijeli grad je već dugo ukrašen u bojama kluba, zastavama... Stalno paradiraju u dresovima i sa zastavama na motorima i skuterima po gradu. Obojali su čak i vlakove u svijetlo plavo! Rade i razne slastice, kolače, torte u bojama Napolija, u obliku grba, s brojem tri zbog treće titule... Čak rade i krafne u obliku zaštitne maske za lice koju nosi Osimhen! Totalno je ludilo ovdje – pokušala nam je Dulčić dočarati ludilo s ulica Napulja. Sama inače stanuje u gradiću Pozzuoliju u samoj blizini Napulja.

image
AFP

Kako je bilo u nedjelju kada je sve već bilo spremno za veliku feštu?

- To je bilo nemoguće, od jutra su već svi bili spremni i pjevalo se i skandiralo, svi, mlado, staro... Po gradu je prava ludnica već tjedan dana, ne može se ništa drugo nego priključiti slavlju. Izgleda kao da praktično već sedam dana baš nitko ništa u Napulju ne radi nego da se samo slavi! – priča nam Dulčić.

image
AFP

Nevjerojatna je i koincidencija, seniori Napolija su ispred Lazija, a drugoplasirane seniorke Napolija love baš suparnice iz Lazija koje im bježe dva boda. Prvo mjesto vodi direktno u Serie A, drugo u razigravanje.

- Baš igramo kod njih derbi u nedjelju, najvažniju utakmicu. U prvoj smo ih dobile 2:0, ali smo kiksale u drugim utakmicama. Ako ih dobijemo izbit ćemo na prvo mjesto – rekla nam je Dulčić koji je godinama igrala za Split, a inače je iz Starog Grada s otoka Hvara.

Napulj joj se jako svidio.

- Najviše mi se svidjelo što je sve, pa i klima, vrlo slično kao u Splitu. To mi je najviše odgovaralo, zato sam se najviše i odlučila na dolazak ovdje. Živim u jednom kompleksu na plaži, ovdje mi se baš sviđa. Ovaj grad ima dušu! A sviđa mi se i što se tiče nogometa, zasad baš sve ide dobro – rekla nam je Dulčić.

image

Antonia Dulčić u dresu ŽNK Splita

Ronald Goršić/Cropix

Jesu li Napolitanci baš toliko i temperamentom slični Dalmatincima, pa i Splićanima?

- Ovi su još i luđi! Govorile su mi suigračice da ću vidjeti kako je Napulj nešto potpuno drugačije od ostatka Italije i zaista i jest tako. Pa čak i po jeziku. Razumijem talijanski, kroz priču ga pomalo i nabadam, ali naš pomoćni trener priča ‘napolitanski‘ i baš ništa ga ne razumijem.

Lom ruke

Nedugo po dolasku u Napoli po vokaciji najčešće desna bočna igračica Dulčić je zbog teške ozljede propustila dio sezone.

- U jednom susretu sam pri izlasku iz duela pala i slomila ruku. Ugradili su mi pločicu i šest vida. U studenom su me operirali i tri mjeseca nisam trenirala. Slično mi se već dogodilo i na drugoj ruci dok sam igrala za Split, ali tu sam pločicu kasnije izvadila. Za ovu ćemo vidjeti.

image
AFP
image
AFP
image
AFP
image
AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 18:58