StoryEditor
Strani nogometdetaljniji pregledi

Nakon sudara Domagoja Vide i Daniela Jamesa Međunarodni odbor nogometnih saveza sazvao je izvanredni sastanak s predstavnicima FIFA-e, na stolu su zanimljivi prijedlozi

Piše Antonio Juričić
15. listopada 2019. - 21:55

Međunarodni odbor nogometnih saveza (IFAB) 23. listopada održat će savjetodavni sastanak s predstavnicima FIFA-e i britanskih nogometnih saveza. Tema će biti potencijalne izmjene u načinu na koji se vrši pregled igrača za kojeg se sumnja da je pretrpio potres mozga.

Jedan od poticaja za sazivanje sastanka bio je i slučaj s utakmice Wales - Hrvatska u kojoj je Daniel James nakon zračnog duela s Domagojem Vidom ostao nepomično ležati na travnjaku.

Ispostavilo se da je James samo glumio da je u nesvijesti, a to su priznali i sam igrač i izbornik Walesa Ryan Giggs. Potez velškog igrača naišao je na žestoke kritike javnosti, ali to nije toliko bitno, jer Jamesova gluma nije bitno utjecala na nužnost promjena u načinu na koji se u nogometu vrše pregledi potencijalnog potresa mozga.

Za razliku od primjerice NFL-a, u kojem su doduše ozljede glave mnogo češće, u nogometu ne postoji striktno određen način procjene je li igrač zadobio potres mozga ili ne.

Trenutno je na snazi pravilo da liječnik mora provesti trominutni test nakon kojega će procijeniti je li igrač u stanju nastaviti utakmicu. Tu postoje dva problema. Prvi je taj da se u samo tri minute ne može provesti detaljan test koji će pokazati pravo stanje igrača, a drugi je taj da odluku donosi klupski liječnik, a ne neovisni. A klupski liječnik će uvijek slijediti volju igrača i trenera, osim u situacijama očigledne i ozbiljne ozljede.

Tako smo u ožujku ove godine svjedočili ozljedi glave Davida Ospine koji je ostao u igri, da bi se nakon pola sata srušio na teren. Slična stvar dogodila se i u travnju Tottenhamovom braniču Janu Vertonghenu. Belgijac se u utakmici polufinala Lige prvaka vratio u igru, da bi nakon samo par minuta počeo teturati. Nasreću, obojica su prošla bez težih posljedica, ali moglo je biti i drugačije.

U NFL-u je na snazi strogi "concussion protocol" te se kod svakog udarca u glavu mora postupiti po pet točaka:

1. Igrač odmah mora napustiti teren

2. Momčadski liječnik uz prisustvo neovisnog stručnjaka mora pregledati snimku udarca i obaviti neurološki pregled

3. Čim se pojavi sumnja na mogući potres mozga, igrač mora biti odveden u svlačionicu gdje će ga se detaljno pregledati

4. Ako je dijagnosticiran potres mozga, igrač se ne smije vratiti u igru

5. Ako igrač uspješno prođe test, do kraja utakmice, a i nakon nje će ga se promatrati

S obzirom na to da je većinu nabrojanih stvari gotovo nemoguće provesti za vrijeme nogometne utakmice, FIFA je u svom inicijalnom prijedlogu predložila omogućavanje pregleda snimke liječnicima te, po uzoru na ragbi, desetominutni pregled tijekom kojeg će se moći uvesti privremena zamjena.

Odmah je jasno da se ova potonja promjena gotovo sigurno neće dogoditi, barem u skorije vrijeme. Jer, zamislite situaciju u kojoj igrač nezagrijan ulazi u igru i riskira ozljedu, a sve zbog 10 minuta na terenu. To bi samo rezultiralo još češćim incidentima na relaciji trener-igrači te u konačnici ne bi donijelo mnogo toga dobroga.

Logičnije bi bilo pronaći nekakav kompromis, primjerice produljiti vrijeme pregleda za nekoliko minuta, ali za to vrijeme ostaviti igrača na terenu, jer prekidi zbog opasnih udaraca u glavu nisu toliko česti u nogometu te na globalnoj razini ne bi previše utjecalo na ritam utakmica.

Također, bilo bi hvalevrijedno kada bi IFAB uveo pravilo da na svakoj utakmici mora biti prisutan neovisni stručnjak, ali taj prijedlog nije na stolu iz jasnog razloga što se na cijelom svijetu svakog tjedna igra toliko utakmica da vjerojatno ne postoji toliko stručnjaka koji bi ih sve pokrili. Moguće je da se njihovo prisustvo propiše samo na utakmicama najvišeg ranga, ali se to na globalnoj razini i dalje čini teško izvedivo.

Ono što je za očekivati od sastanka jest da se eventualno uvedu striktnije smjernice, ali koje neće previše utjecati na sama pravila i tijek igre, jer nogomet je poznat po tome da se žestoko opire evoluciji.

Ipak, kada je zdravlje u pitanju, svaki korak prema naprijed je značajan, koliko god on bio malen i bilo kakva promjena koja će smanjiti šanse ponavljanja situacije s Ospinom ili s Vertonghenom bit će dobrodošla.

Izdvojeno

12. kolovoz 2020 09:04