StoryEditorOCM
Strani nogometprvi dan saslušanja

Mnogo je pitanja na saslušanju Marija Vuškovića: jedno je sigurno, procesi uzimanja doping uzorka nisu bili savršeni

Piše S.A.
3. veljače 2023. - 21:02

Mladom hrvatskom reprezentativcu 21-godišnjem Mariju Vuškoviću počelo je saslušanje pred sudom DFB-a u Frankfurtu. Nakon što je u rujnu bio pozitivan na EPO i to u oba uzorka, Vušković je u studenom suspendiran. Tada mu je i karijera došla u pitanje zbog moguće prijetnje da će biti suspendiran na četiri godine.

Mario Vušković u ovom procesu nije sam, potporu mu pruža i njegov HSV koji je angažirao odvjetnike za ovaj važan slučaj.

- Želim svjedočiti i dokazati svoju nevinost - jasno se Vušković očitovao odmah na početku.

Proveo je dobrih sat vremena odgovarajući na pitanja suda kojim je predsjedao Stephan Oberholz. Prvi dan saslušanja se bavilo procesima uzimanja i transporta uzorka.  Je li postojala mogućnost da su uzorci zamijenjeni?  Eventualno s onom kolege iz HSV-a Xaviera Amaechija (22)?  Je li doktor za doping Markus Jungbluth poštovao propise?  Kako su se provodili standardi Nacionalne antidopinške agencije (NADA)?

Vušković i HSV ranije su govorili o brojnim otvorenim pitanjima. Činjenica je da su Vušković i Amaechi bili su s dr. Jungbluthom i njegovim pomoćnikom na testu urina u doping sobi na Volksparkstadionu. Obojica nisu uspjeli isporučiti propisanih 90 ml urina u prvom pokušaju. I obojica su u drugom pokušaju iskoristili već djelomično napunjene šalice. Na ovom saslušanju nije bilo jasno jesu li u međuvremenu propisno zapečaćeni.  Također nije jasno je li dr. Jungbluth unaprijed dovoljno informirao igrače o njihovim pravima i procesima. 

Osim optuženih Vuškovića i Jungblutha, sportski sud saslušao je člana uprave NADA-e dr.  Larsa Mortsiefera i HSV-ove liječnike dr. Goetza Welscha i dr. Wolfganga Schillingsa kao svjedoke. U svakom slučaju, bilo je kontradikcija.  Dok je dr. Jungbluth ustvrdio da je Welsch većim dijelom bio prisutan na doping testu - i da je mogao dovoljno uputiti Vuškovića, HSV-ov liječnik je ustvrdio da je samo letimično pogledao u prostoriju.

Također se dosta razgovaralo i na temu transporta i skladištenja uzoraka. Uzeti su bili 16. rujna u Volksparku i stigli tek četiri dana kasnije, 20.rujna u laboratorij za analizu dopinga u Kreischi.

Tijekom vikenda ležali su u hladnjaku kod kuće dr. Jungblutha u Bad Bramstedtu prije nego što ih je pokupila transportna tvrtka DHL. Odvjetnik HSV-a Philipp Winter je pitao hoće li biti dokumenata o prijevozu i skladištenju.  Drugi liječnik HSV-a Mortsiefer je morao priznati da se još čeka detaljna dokumentacija cijelog procesa

Prvog dana saslušanje još se nije niti približilo rješenju cijele zavrzlame, je li Mario Vušković uopće uzimao doping. Jedno je sigurno nakon prvog dana je da procesi uzimanja uzorka nisu bili savršeni. Problem je u činjenici da Hrvat mora dokazivati nevinost.

Saslušanje će se nastaviti 9. veljače u četvrtak kada će biti više riječi o rezultatima analize. Vuškovićeva strana već je dostavila nekoliko vještačenja, između ostalog i jednog specijaliste iz Vancouvera. Hoće li biti dovoljno za dokazivanje nevinosti teško je procijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. ožujak 2023 16:56