StoryEditorOCM
Strani nogometpreuzeli amerikanci

Milijarder duguje 385 milijuna, preko noći ga istjerali iz giganta iz Milana

Piše Marko Crnjak/SN
22. svibnja 2024. - 18:28

Steven Zhang više nije predsjednik Intera, niti je njegova grupacija Suning vlasnik ijednog dijela kluba. Većinsko vlasništvo nad talijanskim velikanom u sijedu je službeno preuzeo američki investicijski fond Oaktree Capital Management, iskoristivši pravo na 68,55 posto dionica kluba u slučaju da im Zhangov Suning ne isplati dug od 385 milijuna eura.

Zhang je 2021. godine dogovorio 275 milijuna eura posudbe od Oaktreeja, uz kamatnu stopu od 12 posto, a rok otplate postavljen je na 21. svibnja 2024. do 17 sati. Budući da Suning dotad nije pronašao rješenje za isplatu dugovanja, niti prodao klub nekome od ponuđivača (postavio cijenu na 1,2 milijarde eura), američki Oaktree ima potpuno pravo zavladati Interom.

"Kao novi vlasnici, svjesni smo velike odgovornosti prema zajednici i Interovom povijesnom nasljeđu. Posvetit ćemo se dugoročnom uspjehu Nerazzurra i vjerujemo da su naše ambicije usklađene sa strastvenim navijačima u Italiji i diljem svijeta. Početni cilj je operativna i financijska stabilnost", dio je priopćenja Alejandra Canoa, generalnog direktora i suvoditelja za Oaktreejevu globalnu strategiju.

Ostaje nam za vidjeti do koje će se mjere mijenjati garnitura kluba, budući da je Cano kazao da "Oaktree ima veliko poštovanje prema menadžmentu Intera i raduje se bliskoj suradnji". Sigurno je da Zhang više nema nikakve veze s Interom, kao i njegov uži kabinet kojeg čine Xu Yichen, Zhu Qing, Zhou Bin, Ying Ruohan i Daniel Kar Keung Tseung, pišu Sportske novosti.

Zhangova era završava nakon 2906 dana. Godine 2016. preuzeo je većinski dio kluba, a 2018. postao predsjednikom. Za vrijeme njegove vladavine Inter je osvojio sedam trofeja: dva naslova Serie A, dva Kupa i tri Superkupa Italije. Sada bivši predsjednik Zhang, čije je ukupno vlasništvo procijenjeno na 7,4 milijarde eura, pokušao je dogovoriti kratkoročno produljenje kredita, no Oaktree ga je odbio bez razmišljanja.

Odbor ovlaštenih revizora uskoro će zatražiti sazivanje nove skupštine dioničara te bi se, od tog saziva, u idućih 20 dana trebao izabrati novi Upravni odbor. Prema novinskih izvješćima uglednih talijanskih medija, Oaktree će preuzeti spomenutih 68,55 posto dionica u dosadašnjem vlasništvu Suninga, ali i 31,05 posto koje formalno drži LionRock Capital iz Hong Konga. Sukladno sporazumu, Oaktree će morati nadoknaditi Suningu dionice u Interu u vrijednosti iznosa kojeg procjeni neovisni procjenitelj sa sjedištem u Luksemburgu. No, koliko god Zhang dobio, cifra ni približno neće iznositi 800 milijuna eura, koliko je Kinez uložio od 2016.

Inter tako prvi put u povijesti otvara vrata SAD-u, što nije strano za Milan, Atalantu, Fiorentinu, Genou i Parmu, koji su pod većinskim vlasništvom Amerikanaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 23:47