StoryEditorOCM
Strani nogometAJMO IZNOVA

Mađari pokreću regionalnu ligu s Dinamom, Crvenom zvezdom i najboljim klubovima Balkana, evo kako gledaju na Hajduk

Piše Marko Bilić
31. siječnja 2024. - 05:30

Svako malo evo nekog s idejom o regionalnoj nogometnoj ligi. I dok se takve lige već naveliko igraju u svim drugim momčadskim sportovima (AdmiralBet ABA liga u košarci, SEHA liga u rukometu, Jadranska liga u vaterpolu, MEVZA odbojkaška liga) u nogometu je ona još uvijek "nemoguća misija".

Navijačke strasti "u regionu", pritom mislimo na prostor nekadašnje Jugoslavije, tolike su da se nitko ne usuđuje poduzeti prve konkretne korake po ovom pitanju. Tek tu i tamo, doduše svako malo, netko izađe u javnost s ovom idejom. Više kao probni balon, da opipa puls javnosti koja unisono poručuje "nema šanse". No pasaran!

Najfriškiji zagovornik jedne inačice takve regionalne lige je predsjednik Ferencvarosa, mađarski političar Gabor Kubatov. On predlaže da najbolji mađarski klubovi igraju protiv najboljih klubova iz regije. Naravno, glavni motiv vidi u širenju tržišta kao mamcu za jače sponzore i veću lovu.

- Mi smo na malom tržištu od deset milijuna ljudi. Naš proračun je 50 milijuna eura, dok vodeći svjetski klubovi imaju proračune i do milijardu eura. Sve je jasno. A kako je naše tržište malo teško nam je privući sponzore. I to nije samo naš mađarski problem, istu muku muče i Bugarska i Rumunjska, Česi i Slovaci – kazao je Kubatov za mađarski Infostart.

image
Afp

Zamisao je da u početku to ne bi bila klasična liga, već bi se igrali turniri.

- Treba nam veće tržište. Rješenje je da organiziramo turnire u regiji i da najbolje momčadi izbore nastup u doigravanju. Trajalo bi samo mjesec dana i ne bi utjecalo na nacionalna prvenstva klubova sudionika - kazao je prvi čovjek Ferencvaroša i dodao:

- Zamislite da igramo s Crvenom Zvezdom, Dinamom, Ludogorecom, Steauom, Slovanom... To bi bile utakmice s drugačijom atmosferom.

Kubatov očito puca na šire natjecanje koje bi uključilo sedam-osam država. Zanimljivo, nije spomenuo splitski Hajduk, možda mu tog trena nije ""pao na pamet", tko zna... Ali, ni slova o Hajduku. No, ideja o bilo kakvoj regionalnoj ligi s klubovima iz bivše Juge navijačima Bijelih nikako nije privlačna. Najblaže rečeno.

No, Kubatov gura dalje. Kaže da već ima podršku Nogometnog saveza Mađarske:

- Preuzet ćemo inicijativu i u sljedećih nekoliko mjeseci pokušati sjesti s vodećim klubovima iz regije kako bi vidjeli koliko daleko možemo ići s ovom idejom.

Dakle, Mađari kreću u akciju. Od Budimpešte, preko Praga, Bratislave, Bukurešta i Sofije, do Zagreba i Beograda. Za sada.

image

Stadion Ferencvaroša u Budimpešti

Afp
image

Hajduk ne spominju...

Paun Paunović/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:04