StoryEditorOCM
Strani nogometviše od nogometa

Legendarni njemački napadač dobitnik je Predsjednikove nagrade: ‘Njegov utjecaj bio je veći od samog igranja‘

Piše Hina
29. kolovoza 2023. - 20:50

Legendarni njemački napadač Miroslav Klose (45) ovogodišnji je dobitnik Predsjednikove nagrade koju Europska nogometna federacija (UEFA) od 1998. godine dodjeljuje bivšim nogometnim velikanima.

- Nagrada je priznanje za izvanredna postignuća, profesionalnu izvrsnost i uzorne osobne kvalitete, vrijednosti koje bivši njemački reprezentativni napadač utjelovljuje kao malo tko drugi. Kloseov utjecaj sezao je daleko izvan granica zapisnika, s dva slučaja izvanrednog fair playa koji su utjelovili njegovu iznimnu klasu i sportski duh, bez premca u svijetu nogometa - objavila je UEFA.

Klose je nogometnu karijeru počeo u Homburgu, potom je igrao za Kaiserslautern, Werder, Bayern i Lazio. Za njemačku reprezentaciju je upisao 137 nastupa postigavši rekordni 71 gol, a sa 16 golova je najbolji strijelac u povijesti svjetskih prvenstava.

Tijekom karijere bio je poznat po fair playu, a dva slučaja se posebno ističu. U dresu Werdera 2005. godine je susretu protiv Arminie Bielefeld priznao sucu kako nije jedanaesterac koji je ovaj dosudio nakon Kloseova kontakta s golmanom Mathiasom Hainom. Sudac je poništio žuti koji je pokazaio golmanu, te promijenio svoju odluku.

Sedam godina kasnije, u derbiju između Napolija i Lazija, Klose je za rimski klub postigao pogodak, ali je priznao sucu kako je igrao rukom premda to ovaj nije vidio.

- Kroz slavnu nogometnu povijest određena su imena blistala s aurom izvrsnosti koju je teško ponoviti. Jedno od takvih imena je Miroslav Klose. Od skromnih početaka do toga da postane najbolji strijelac svih vremena u povijesti Svjetskog prvenstva, Kloseovo putovanje nije samo dokaz odlučnosti i vještine, već i sportskog duha koji nadilazi granice profesionalizma i samog sporta. Njegovo ponašanje i odlučnost da se zalaže za ono što je ispravno primjer su generacijama sportaša diljem svijeta - istaknuo je UEFA-in predsjednik Aleksander Čeferin.

Nagrada će Kloseu biti uručena na ceremoniji ždrijeba grupne faze Lige prvaka koja će se održati 31. kolovoza u Grimaldi Forumu u Monaku.

Ovu nagradu UEFA dodjeljuje od 1998. godine, a među dobitnicima su Jacques Delors, Guy Roux, Bobby Robson, Paolo Maldini, Frank Rijkaard, Wilfried Straub, Alfredo Di Stefano, Bobby Charlton, Eusebio, Raymond Kopa, Gianni Rivera, Franz Beckenbauer, Johan Cruyff, Josef Masopust, Francesco Totti, David Beckham, Eric Cantona, Didier Drogba, Arrigo Sacchi...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 13:49