StoryEditorOCM
Strani nogometnulta tolerancija

Lazio osudio rasističko vrijeđanje njegovih navijača: ‘Ovo su odvratne i sramotne geste, i ponudit ćemo maksimalnu suradnju u identificiranju odgovornih‘

5. siječnja 2023. - 18:11

Rimski Lazio osudio je u četvrtak rasističke povike koji su bili usmjereni na francuskog braniča Leccea Samuela Umtitija tijekom ligaške utakmice odigrane dan ranije između ove dvije momčadi.

- Lazio osuđuje počinitelje ove odvratne, sramotne i anakrone geste i, kao i uvijek, ponudit će maksimalnu suradnju vlastima u identificiranju odgovornih, Navijači Lazija nisu rasisti i ne mogu se povezivati ​​s nekolicinom pojedinaca koji ozbiljno štete imidžu kluba - stoji u priopćenju rimskog kluba.

Sudac utakmice, koju je u srijedu kod kuće dobio Lecce (2-1), bio je prisiljen prekinuti utakmicu nekoliko trenutaka u drugom poluvremenu zbog rasističkih povika "koji su dolazili iz gostujućeg sektora okupiranog navijačima Lazija", navodi talijanska agencija Ansa.

Ovi povici bili su usmjereni na Samuela Umtitija, svjetskog prvaka 2018. s Francuskom na posudbi iz Leccea prošlog ljeta od strane Barcelone, no drugi su se čuli u prvoj trećini ciljajući na njegovog zambijskog suigrača Lamecka Bandu, prema istom izvoru.

Umtiti je napustio teren u suzama na kraju utakmice, uz ovacije publike u Lecceu, javljaju talijanski mediji.

Rasistički povici su pojava koja se ponavlja na talijanskim stadionima, posebno od strane određenih navijača Lazija za koje se zna da neki od njih održavaju veze s fašizmom.

U srijedu navečer, predsjednik FIFA-e Gianni Infantino izrazio je solidarnost sa Samuelom Umtitijem i Lameckom Bandom.

- Uskliknimo jasno i glasno: Ne rasizmu! Neka velika većina navijača, koji su dobri ljudi, ustane da jednom zauvijek ušutkaju sve rasiste - napisao je na Instagramu.

Samuel Umtiti ponovno je objavio ovu poruku u priči na svom Instagram računu, popraćenu sljedećim komentarom:

- Samo nogomet, zabava, veselje, ostalo se ne računa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2023 13:15