StoryEditorOCM
Strani nogometzavršena agonija

Kraj nesvakidašnje priče: trener bivšeg hajdukovca dobio nagradu za najboljeg u Njemačkoj pa krenuo gubiti sve redom

Piše K. M.
15. studenog 2023. - 11:29

Agoniji najuspješnijeg trenera Union Berlina u povijesti došao je kraj i to nakon zajedničke odluke švicarskog stratega i njemačkog kluba da završe suradnju. Još u kolovozu ove godine Urs Fischer proglašen je za najboljeg trenera u Njemačkoj 2023., a nakon tog proglašenja krenula je crna serija jedinog berlinskog kluba u Bundesligi ove sezone, koji se trenutno nalazi na posljednjem mjestu.

Krenula je pozitivnom serijom sezona za berlinski klub u kojem igra i hrvatski reprezentativac Josip Juranović. Upisali su tri visoke pobjede zaredom protiv niželigaša Walldorfa u kupu pa Mainza i Darmstadta u prvenstvu. No, tu je bio kraj pozitivne serije i krenula je serija iz koje se nisu još uspjeli izvući. Stigao ih je crni niz od 14 utakmica bez pobjede u kojem su upisali čak 13 poraza i jedan remi u Bundesligi i Ligi prvaka, ali na račun starih zasluga Fischer se držao još na klupi.

Švicarac je kormilo berlinskog kluba preuzeo 2018. godine u 2. Bundesligi i bio uspješan sve do ove sezone. Već u prvoj sezoni izborio je ulazak u Bundesligu, a potom i ostanak u ligi nakon čega je krenuo uzlet kluba. Pod njegovim vodstvom izborili su kroz posljednje tri sezone igranje u Konferencijskoj i Europskoj ligi te Ligi prvaka u kojoj igraju ove sezone grupnu fazu nakon što su prošlu sezonu završili na četvrtom mjestu u Bundesligi.

Bile su to zasluge koje su držale poziciju Fischera na klupi Uniona, ali nakon sastanka s upravom kluba u ponedjeljak poslijepodne donijeli su zajedničku odluku da se raziđu nakon 224 utakmice pod njegovim vodstvom.

- Posljednjih nekoliko tjedana oduzelo mi je puno energije. Puno smo se trudili, momčad je dala puno, ali rezultatski se nije isplatilo. Jako sam zahvalan na povjerenju koje sam uvijek osjećao ovdje. Ipak, dobar je osjećaj kada se promjena dogodi sada. Ponekad novo lice, drugačiji način obraćanja timu pomaže u pokretanju razvoja. Zahvaljujem se igračima s kojima sam mogao raditi u to vrijeme, Markusu Hoffmannu i mom timu, odgovornima i zaposlenicima kluba kao i navijačima. Velika je sreća iskusiti ovu izuzetno pozitivnu vrstu podrške. Unionu želim sve najbolje i uvjeren sam da će uspjeti izboriti ostanak u ligi – izjavio je švicarski strateg za klupsku stranicu nakon odluke o sporazumnom raskidu suradnje.

S njim iz kluba odlaze i njegovi pomoćnici, a vođenje momčadi će privremeno voditi dosadašnji trener Unionovih juniora Marco Grote.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 00:29