StoryEditorOCM
Strani nogometKRENULO JE...

Kaos diljem Europe, propalo Bjeličino vatreno krštenje, a hoće li si tvrdoglavi Perišićev šef ‘pucati u koljeno‘?

Piše Goran Čičin-Mašansker/SN
2. prosinca 2023. - 10:28

Nenad Bjelica predstavio se navijačima Union Berlina remijem na gostovanju kod Brage u Ligi prvaka, a u Bundesligi ga je očekivao najteži mogući debi. Bjeličina nova momčad trebala je gostovati kod prvaka Bayerna koji je u Ligi prvaka odigrao bez pogodaka protiv Copenhagena, no ta utakmica je odgođena zbog velikog snijega koji je blokirao Munchen. Veliko zahlađenje sa snijegom je okovalo Njemačku, a ledena fronta prijeti kaosu diljem Europe, pišu Sportske novosti.

I ovog vikenda očekuje nas nekoliko potencijalno vrlo uzbudljivih dvoboja u najjačim europskim ligama. U Engleskoj se igra derbi Manchester Cityja i Tottenhama, u Njemačkoj će Borussia Dortmund pokušati zaustaviti zahuktali Bayer Leverkusen, u Italiji se sastaju Napoli i Inter, dok će pažnju španjolskih ljubitelja nogometa privući sraz Barcelone i Atletico Madrida.

Nakon dva uzastopna remija Manchester City je prepustio vodeću poziciju Arsenalu koji na Emiratesu dočekuje Wolverhampton, dok će se Građani pokušati vratiti na pobjedničku stazu. Spursi nakon sjajnog starta prvenstva proživljavaju prvu ozbiljniju krizu, imaju tri uzastopna poraza (Chelsea, Wolves, Aston Villa), no menadžer Ange Postecoglou ne odustaje od svog stila igre.

Mnogi izvan stroja

Da mu je na raspolaganju kompletna momčad, mogao bi biti ravnopravan svim najjačim suparnicima u Premier ligi, ali to u ovom trenutku nije slučaj. Izvan stroja su BentancurMaddisonPerišićRicharlison i još nekolicina igrača, dok Cityju nedostaje De Bruyne, a naš Mateo Kovačić je upitan zbog problema s mišićem. Joško Gvardiol vjerojatno će krenuti u prvoj postavi Cityja u ovako jakoj i značajnoj utakmici.

image
Ben Stansall/Afp

Što će napraviti Postecoglou uoči nedjeljnog gostovanja na Etihadu? Hoće li i dalje biti ‘tvrdoglav‘, ili će se prilagoditi ne bi li pokušao izvući pozitivan rezultat? Neki komentatori očekuju da će ‘sam sebi pucati u koljeno‘ i da bi ga to protiv jakih Građana moglo odvesti prema uvjerljivom porazu...

Najviše pažnje ovog vikenda u Bundesligi privlači nedjeljni sraz vodećeg Bayera i Borussije Dortmund na BayAreni. Apotekari su osigurali prvo mjesto u skupini Europske lige te će pokušati nastaviti fantastičnu seriju; u 19 natjecateljskih utakmica ove sezone momčad Xabija Alonsa upisala je 18 pobjeda i jedan remi, a trenutačno je u nizu od 14 pobjeda. Edin Terzić je s Borussijom u 12 prvenstveni nastupa ostvario sedam pobjeda, tri remija i dva poraza te ima čak 10 bodova manje od Bayera.

image

Union Berlin‘s Croatian coach Nenad Bjelica gestures during the UEFA Champions League first round group C football match between SC Braga and FC Union Berlin at the Municipal stadium of Braga on November 29, 2023. (Photo by MIGUEL RIOPA/AFP)

Miguel Riopa/Afp

U talijanskom derbiju snage će u nedjelju navečer odmjeriti Napoli i Inter. Aktualni prvak nije dobro krenuo u obranu naslova što je otkazom platio trener Rudi Garcia, a naslijedio ga je Walter Mazzarri koji je debitirao pobjedom na gostovanju kod Atalante.

Nerazzurri igraju u vrlo dobroj formi, najefikasnija su momčad lige s najmanje primljenih pogodaka (gol-razlika 30:7), te su na kladionicama označeni blagim favoritima.

Jurić traži prekid niza

Ponedjeljak u Serie A donosi ogled Torina i Atalante. Ivan Jurić s Torinom je dva kola bez pobjede, dok društvo iz Bergama cijeli studeni nije uspjelo osvojiti puni plijen u prvenstvenim nastupima. Sa zanimanjem očekujemo i potencijalni dvoboj dvojice hrvatskih reprezentativaca, Nikole Vlašića i Marija Pašalića.

Derbi La Lige odigrat će u nedjelju navečer Barcelona i Atletico Madrid. Utakmica je jako važna za obje momčadi koje nastoje smanjiti zaostatak za Real Madridom i Gironom, a dočekuju je u dobrom raspoloženju nakon pobjeda ostvarenih kroz tjedan u Ligi prvaka. Barca je slavila u posljednja tri prvenstvena susreta protiv Atletica, dok je Simeoneova ekipa posljednju pobjedu u međusobnim utakmicama ostvarila u listopadu 2021. godine na domaćem terenu (2:0). Posljednji put Colchonerosi su na prvenstvenom gostovanju svladali Barcu 5. veljače 2006. Koliko je to davno bilo ilustrirat će podatak da je za domaće zabio Henrik Larsson, dok je za goste dvostruki strijelac bio Fernando Torres...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 08:17