StoryEditorOCM
Strani nogometdramatična situacija

Jednima je junak, za druge je izdajnik: strijelac pobjedonosnog gola za ‘furiju‘ na Euru ne smije doći u rodno mjesto

Piše R. R.
17. srpnja 2024. - 20:25

Španjolski napadač Mikel Oyarzabal pamtit će večer na Olimpijskom stadionu u Berlinu kada je u 86. minuti zabio zgoditak protiv Engleske, pokazat će se i odlučujući za naslov prvaka. Vjerojatno nije niti sanjao da će mu taj zgoditak zagorčati život.

Dok cijela Španjolska slavi junaka Eura, velika se drama odvija u njegovom rodnom mjestu Elorrio, pokrajini Baskiji, gdje na Oyarzabalov zgoditak ne gledaju nimalo blagonaklono. Naime na jednoj od zgrada u mjestu koje broji oko 7000 stanovnika stoji transparent kojim su nedvosmisleno „prozvani“ Mikel Merino i Mikel Oyarzabal kao „izdajnici“ Baskije. U Elorriju živi i Oyarzabalova majka koja danima ne izlazi iz kuće.

Iako se mislilo da će transparent biti odmah uklonjen to se nije dogodilo, baš suprotno španjolski novinari koji su stigli u mjesto bili su izloženi prijetnjama i psovkama, što dosta govori o stanovnicima mjesta.

Inače ovo je mjesto gdje je na vlasti separatistička stranka Euskal Herria Bildu koja podržava ETA-u i odcjepljenje Baskije od Španjolske. Iako je na Euru u redovima ‘furije‘ bio znatan broj Baskijaca poput Unai Simona, Daniela Viviana, Martina Zubimendija, Nico Williamsa, separatisti su kao „izdajnike“ označili Mikela Merina i Mikela Oyarzabala koji su svojim pogocima, prvi protiv Njemačke, drugi protiv Engleske donijeli slavlje Španjolcima.

image
Odd Andersen/AFP

Politika je u ovom slučaju „duboko ušla u sport“, iako niti jedan od spomenutih igrača nikada se nije izjašnjavao o svojim stavovima već su samo igrali nogomet, no njihov uspjeh je vrlo brzo postao meta separatističkih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 18:20