StoryEditor
Strani nogometvratari u ocjeni

Ivan Pudar: Ochoa je čudo, ali Pletikosa je bolji!

Piše PSD.
23. lipnja 2014. - 11:03
Stipe Pletikosa ili – Guillermo Ochoa? Pitanje prolaska u osminu finala Svjetskog prvenstva u Brazilu može se preslikati i kroz pitanje vratara, je li bolji naš Stipan, kojega od milja zovemo Plete ili sad taj neki novi meksički Campos koji se zove Guillermo Ochoa i koji je izašao na vidjelo jer su ga Brazilci pogađali “sve u 16”. Više je puta Ochoa bio pogođen, nego što je čudesno branio. Ali, dobro, u redu, nije svladan, branio je i pogađalo ga je i ne možeš mu ništa zamjeriti, dapače.

Naš je Pletikosa protiv Brazila djelovao uglavnom vrlo solidno, osim što ga je Neymar “uslikao” pogodivši mu sam kut iz daljine, pa je penal bio na Pletinim rukavicama, za dlaku i onda je na kraju još jedan zalutali udarac na čistini, iz daljine “ubio pauka”, pucao je Oscar.

Ne možemo vratare mjeriti samo po broju primljenih pogodaka, Meksikanac je eto kontra Brazila, “u gusto” prošao netaknute mreže, pa ipak svaki bi menadžer i klub radije angažirao našeg majstora, nego što bi posegnuo za Ochoom koji je donedavno primao “kišu golova” u Francuskoj (branio je za Ajaccio koji je ispao iz lige).

Pletikosa pak pamti Meksikance, jedini je preostali akter epske bitke u Niigati, velikoj luci na sjeveru Japanu, na SP 2002. godine gdje je svladan s bijele točke, kad je Boris Živković (eno ga među menadžerima) skrivio penal, a s bijele točke precizan bio Cuauhtemoc (kakvo li je to arhaično ime, iz postojbine Azteca i Maya) - Blanco. Taman se Blanco oprostio kao meksički Metuzalem uoči ovog SP. I to je bila injekcija adrenalina za “sombrerose” da na Mundijalu, po običaju, daju sve od sebe.

Dakle, hoće li i nama taj Ochoa zaključati vrata, ili će Mandžukić naći put tamo gdje Neymar nije?

S druge strane bitno je da Pletikosa ne kapitulira, da sa svojih navršenih 35, s golemim iskustvom na leđima sačuva našu mrežu, pa će nam onda do osmine finala biti potreban samo jedan mali pogodak s one strane meksičke gol-crte.

Pletikosa ili Ochoa? Ne znamo kako vi gledate, ali naša “stručna rukavica” Ivan Pudar prednost daje našem Pleti. Na stranu simpatije, ali po rubrikama kako gledati vrijednost golmana, naš je čuvar mreže i snova bolji na vagi Ivana Pudara. Koji kaže:

- Dobar je bio Ochoa, ako mi kažete da ga je pogađalo kao nekoć jednog Simovića onda je i to kvaliteta, sve skupa kad zbrojimo ostaje cjelina kvalitetnog vratara. Važno je i da te pogađa, znači da je postavljanje na mjestu, kao vrlina. Međutim, naš je Pletikosa ukupno plemenitiji golman, klasa za sebe, znamo ga duže i sve njegove vrline dobro pamtimo. Ochoa je samo bljesnuo jednu noć, kao na streljani...

Za mene, ako me već pitate, ideal vratara je Edwin van der Sar koji više nije aktivan, ali taj “leteći Holandez” približio se idealu po svim postulatima. A po tim procjenama, Pletikosa je bliži tom mom van der Saru, nego ovaj mali Meksikanac kojem ipak treba skinuti “sombrero” za sve što je obranio protiv Brazila. Neće valjda i protiv nas – kazuje nam Pudar, pa smo prišli ocjenjivanju.

                                                                                                                                                   slaven alfirević

Iistrčavanje

Podjednaki su, Pletikosa je dobar u akciji ‘jedan na jedan’, a ni Meksikanac u tome ne zaostaje, barem ono što smo imali prilike vidjeti.

Visoke lopte

Bolji je naš Plete, viši je, a nije mu problem istrčati i pobrati centaršut, iza njega je i golemo iskustvo.

Refleks

To je reakcija na crti, vidjeli smo da je Ochoa spretan, ali znamo što sve može naš golman i Pletikosi je ta kvaliteta isto tako forte. Dakle, ono što nas je Ochoa očarao, sve to isto kadar je ostvariti i naš Pletikosa.

Šutevi

Iz daljine Hm, bilo je malo problema, što nije čudo, ali to je mana i za Ochou, pa bi to naši šuteri trebali znati, centimetri rade u našu korist.

Postavljanje

Glatka prednost za Pletikosu jer bolje komandira, zapovijeda obranom. Vidjeli ste da je u nekoliko navrata Brazil imao čisti skok i šut prema meksičkim vratima i pravo je čudo da su te lopte, posebno ona od Thiaga Silve pogađale Ochou. Naš Plete bolje razmješta svoje stopere, diktira raspored u kaznenom prostoru i to je vrlo značajna komponenta koja vrlo lako može biti i presudna.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

21. rujan 2020 16:09