StoryEditor
Strani nogometdobili zanimljiv odgovor

Ipak nije isključeno da ruski nogometaši nastupe na SP-u 2022., FIFA zatražila pojašnjenje od Svjetske antidopinške agencije

9. prosinca 2019. - 15:44

Svjetska antidopinška agencija (WADA) u ponedjeljak je objavila kako niti ruska nogometna reprezentacija, ukoliko se i kvalificira za nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru 2022. godine, na njemu neće smjeti nastupiti pod svojom zastavom zbog sankcija koje su izrečene toj zemlji, a prema kojima je Rusiji zabranjen nastup na velikim natjecanjima u sljedeće četiri godine.

Rusija izbačena s olimpijskih igara i svih svjetskih prvenstava u sljedeće četiri godine, EURO će ipak smjeti igrati zbog zanimljivog razloga

Ranije u ponedjeljak je WADA zbog manipuliranja rezultatima testiranja i prikrivanja organiziranog dopinga koji je provođen uz pomoć moskovskog laboratorija zabranila Rusiji nastup na olimpijskim igrama i svjetskim prvenstvima u nizu sportova u sljedeće četiri godine.

Izvršni odbor WADA-e svoju je odluku o suspenziji donio nakon što su njegovi članovi zaključili kako je u laboratoriju u Moskvi došlo do manipuliranja uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima i pomoću kojih se lako moglo otkriti tko su sportaši koji su se služili nedopuštenim sredstvima. Odluka Izvršnog odbora o kažnjavanju Rusije bila je jednoglasna, objavio je glasnogovornik Svjetske antidopinške agencije.

Iz FIFA-e su nakon te odluke WADA-e zatražili pojašnjenje vezano za ruske nogometne reprezentacije.

"Ako se Rusija i kvalificira, neće smjeti nastupiti pod tim imenom već je postavljen mehanizam prema kojemu može podnijeti zahtjev za nastupom na neutralnoj osnovi", izjavio je predsjednik WADA-ine Komisije za žalbe Jonathan Taylor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. rujan 2020 18:52