StoryEditorOCM
Strani nogometzaustavite Haalanda

Investitori s Bliskog istoka su u klub iz Manchestera ‘ulupali’ silan novac ne bi li osvojili najprestižniji trofej

Piše David Kapetanović
10. lipnja 2023. - 08:45

Napokon je stigao i taj dan, pred nama je najveća utakmica klupskog nogometa, finale Lige prvaka. Početkom sezone 80 momčadi krenulo je u natjecanje, a sve su imale isti cilj. Doduše, on je za neke bio realniji, a za druge praktički nemoguć....

N kraju smo ostali na samo dva giganta - Manchester Cityju i Interu, velikanima na dva potpuno suprotna načina. Jedni se hvale nedavnim rezultatima i trofejima, dok drugi s ponosom ukazuju na svoju povijest i tradiciju. Ali na tronu ima mjesta samo za jednoga.

Sjajna svjetla Ataturk olimpijskog stadiona u Istanbulu imat će čast obasjati ovaj spektakl, kao što su imala tu čast i 2005., kada su Milan i Liverpool odigrali po mnogima najbolje finale Lige prvaka u povijesti.

Mnogo je sličnosti između tog mitskog finala i ovog današnjeg. Osim stadiona i činjenice da su u finalu suprotstavljene talijanska i engleska momčad, City i Inter se nikada prije nisu susreli u službenoj utakmici, što je prvi put da imamo takav slučaj još od upravo te 2005. godine.

Otkad su bogati investitori s Bliskog istoka stigli u Manchester, imali su samo jedan cilj, dominirati klupskim nogometom i obojati ga svijetloplavom bojom. A iako su na domaćem planu poprilično uspjeli u tome, onaj trofej koji klub čini najboljim u Europi, a možemo reći i na svijetu, još im uvijek bježi.

Sada su nikad bliže, nakon više od desetljeća ispadanja na zadnjim stepenicama i u zadnjim sekundama, na koračić su od vječne slave. Uz to, ako ne uspiju sada, uistinu, kada će? Sve su napravili kako treba, svi protivnici su redom padali, a u polufinalu je bio prisiljen pokloniti se i veliki Real Madrid, posramljeni su kao rijetko kada prije.

Nasuprot njima našao se, neočekivano, milanski Inter. Istina, nisu mogli ni sanjati bolji ždrijeb i mnogi će reći da ih je puka sreća dovela do najveće pozornice, ali to ne može biti dalje od istine. Prije 13 godina ih je specijalist za europska natjecanja Jose Mourinho odveo do vrha, a sada to ima priliku osvojiti Simone Inzaghi, u Italiji poznat kao „kralj kupova“.

Inzaghi je kao trener bio u sedam finala kupova, a skor mu je – 7:0. Mourinhov nasljednik očito zna što i kako treba napraviti u velikim finalima. Usto, u tim utakmicama uglavnom su padale favorizirane momčadi, ali nijednoj se nije toliko davala prednost kao što se Cityju daje danas.

Haaland protiv Džeke, De Bruyne protiv Brozovića, teško je ne primijetiti nesrazmjer, ali nemojte da vam kladionice lažu, u finalima uistinu nema favorita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:24