StoryEditorOCM
Strani nogometNe gubi nadu

Igrao je za Partizan, sada ima recept za krizu ‘svojih‘ Bijelih: ‘Hajduk ima najživlje navijače u regiji, ali...‘

Piše Frane Vulas
23. kolovoza 2024. - 13:31

Za Predraga Mijatovića bio bi grijeh reći da je gost u Splitu. Dugogodišnji ambasador Plazma Sportskih igara mladih je toliko često u gradu pod Marjanom, ne samo zbog Igara, da bi to bilo potpuno pogrešno. Gotovo je već kao domaći.

- U Splitu mogu biti sve, samo ne gost – prihvatio je Mijatović šalu na završnici Igara na Rivi.

- Ovo već traje godinama. Uvijek sam tu i jako mi je drago kada sam u ovom gradu. Osjećam neku pozitivnu energiju i vrlo mi je drago biti tu – naglasio je Mijatović. Već dogodinama je uz alfu i omegu manifestacije Zdravka Marića uz Igre kao ambasador, ne samo na papiru.

- Ovo što Zdravko radi me svake godine nanovo pozitivno iznenađuje. Nevjerojatno! Sve ide u jednom nevjerojatnom pravcu, svake godine je sve bolje i bolje. Ovo može samo on uraditi s onom energijom koju ima i strategijom koja je nevjerojatna – kazao je Mijatović.

Sada na Igrama sudjeluju četiri države, ukupno je u njima u dosadašnjih 28 izdanja participiralo preko tri milijuna djece.

- Kada gledate tu statistiku, kada to stavite na papir, to je prosto nevjerojatno. To nitko drugi ovdje ne može uraditi. Svaka mu čast!

Logično bi bilo širenje na cijelu Europu?

- Ovo sada uzima maha. Sada ćemo se širiti, kao neki virus – šali se jedan od najboljih nogometaša iz Crne Gore svih vremena Mijatović.

image



 

Božidar Vukičević/Cropix

Modrića nikad nitko neće nadmašiti

Iza nas je ovoljetni Euro? Kako gledate na nastupe Hrvatske i Srbije?

- Igrao se kvalitetan nogomet, Španjolska je igrala najbolje i zasluženo je bila prvak Europe. Srbija je mogla uraditi mnogo više. Hrvatska je imala jako lošu sreću. Navikli smo je gledati u drugim izdanjima. Na ovom prvenstvu nisu bili na svom nivou, to se mora reći, ali su imali i jako lošu sreću. Kada primiš dva gola u sudačkim nadoknadama dođe da se zapitaš... Možda su uz malo sreće mogli uraditi nešto mnogo bolje – uvjeren je Mijatović.

Luka Modrić je nastavio igrati za Hrvatsku i nakon Eura, a za petnaestak dana će proslaviti 39. rođendan?

- Više ne znam što da kažem na tu temu. Ima rekordnih 27 trofeja s Realom, to neće nitko nadmašiti. Ne predaje se ni u reprezentaciji. On je fenomen. Drugi igrači u tim godinama već odavno uopće ne igraju, 99 posto ih je tada već i u „penziji”, a on i dalje igra pa i za reprezentaciju.

Igrali ste u Realu (strijelac pobjedničkog gola u finalu Lige prvaka protiv Juventusa 1998., nap.a.) i radili ste u kraljevskom klubu kao sportski direktor. Kako sada gledate na to da je po dolasku Modrić svojevremeno od medija bio proglašen najlošijim pojačanjem Reala?

- To je bilo u prvih šest mjeseci. Trebalo mu je vremena za prilagodbu, baš kao i svakom. Nije lako igrati u Real Madridu. Nakon toga je napravio sve što je napravio. Dovoljno je reći da je bio Zlatna lopta. Nitko neće iz ove regije nikada napraviti ono što je napravio on! - uvjeren je Mijatović.

image
AFP

Pratite li Hajduk?

- Naravno da pratim. Kada stignem uvijek pratim, dobivam informacije.

Navijao sam za Hajduk

Ovdje su dvojica igrača koji su praktično već dogovorili dolazak u Hajduk, vi i Mehmed Baždarević? Vi ste trebali doći, bili ste navijač „bijelih‘”, ali se već nazirao rat na ovim prostorima pa su vam doma sugerirali da odete u Partizan?

- Meša je moj veliki prijatelj. Sudbina nas je odvela na drugu stranu. Generalno volim Hajduk, kao klinac sam navijao za Hajduk. To mi je jako drag klub i ovo mi je jako drag grad. Osjećam se prijatno ovdje.

Hajduk je opet u krizi. Što Vi kao čovjek sa strane mislite u čemu je stvar, Vi ste objektivniji?

- Teško je dati savjet sa strane, nemam dovoljno direktnih informacija. Hajduk ima veliku tradiciju, možda i najživlje navijače u regiji, ako ne i šire. Veliki je pritisak na igračima, prvo da igraju dobro, drugo da opravdaju očekivanja navijača. Da se malo igrači opuste možda bi bilo bolje, možda bi došla bolja vremena. U nogometu je sve ciklično.

Da, možda jest ciklično, ali Hajduk već 20 godina nije prvak? To se nije događalo ni u ligi bivše države koja je bila neusporedivo jača?

- To je i meni jako čudno. Par puta su bili blizu. Možda ova sezona bude bolja, ajde tek je počelo – ne gubi nadu Mijatović.

image
Jakov Prkić/Cropix
image

Početkom 90-ih godina prošlog stoljeća bio je na pragu Hajduka

Vladimir Dugandžić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 14:43