StoryEditor
Strani nogometzvijezda švedske

Hrvatskoj će danas najveća opasnost prijetiti od ‘novog Zlatana‘: Kuluševskog osim nogometnog znanja s velikim Ibrom vežu i korijeni iz bivše države

11. listopada 2020. - 10:11
AFP

Dejan Kuluševski, kao Zlatan Ibrahimović. Možda pretjerujemo, a možda i ne. Vrijeme će pokazati, tek Kuluševski, s korijenima iz bivše nam države nova je glavna fora Šveđana.

A i sam Ibrahimović ga je promovirao u svoga nasljednika, te ustao nedavno protiv izbornika Jannea Anderssona kad je ovaj ostavio na klupi Dejana i stavio ga tek pred kraj susreta s Francuzima.

- Kakva je to „fucking” šala?! Nekompetentni ljudi guše švedski nogomet – vikao je Ibra, a možda i sočno opsovao, po naški.

Nije sve to sjelo ni samom Kuluševskom, pa se stvorila bura, ali je ostala u čaši vode.

Naravno da će izbornik najboljeg ubuduće tretirati kako spada, bez eksperimenata.

- Ja sam mislio...

- Nemoj drugi put, izborniče, da si nešto mislio!

Makedonac, pardon Sjeverni Makedonac sada je član Juventusa i trenira ga Igor Tudor, premda je bivši trener Hajduka tamo samo pomoćnik i bavi se nadasve obranom „bijelo-crnih”. Međutim, zanimljiva nam je ta Tudorova kopča pred današnju utakmicu kao i podatak da je jedna od najvećih „paradnih zebra” ove sezone baš Kuluševski, tamo gdje marširaju Cristiano Ronaldo i Paulo Dybala, a evo sad će i Federico Chiesa.

Otac Stefan već se rodio u Švedskoj (Makedonci su poznati pečalbari), tamo je naknadno stigla i majka Katica, a onda im se prije 20 godina, 25. travnja 2000. rodio Dejan, u Vällingbyju, predgrađu Stockholma.

Nogomet je od malih nogu učio u Brommapojkarni, znat će kladioničari za to neobično ime, a možda nisu svjesni da je to najveći rasadnik švedskih talenata. Kuluševskog su mnogi uočili, a zarana ga je zgrabila Atalanta,

E, da je bilo imat za sportskog direktora Jensa Anderssona pa da ga u Hajduk dovede. Ali, nisu „bijeli” te sreće.

Atalanta ga je posudila Parmi, a u to je zimus skočio Juventus i dok su svi čekali da meštar „mercata” Juventusa Fabio Paratici zagrize za Norvežanina Erlinga Haalanda i iskrca brdo novca Red Bull Salzburgu, iz Juventusa su objavili „neka Haalanda Borussiji Dortmund, mi smo odabrali Kuluševskog”. To je bilo cca 35 milijuna za Atalantu i još nekih bonusa, ostavili su ga Parmi još korona-proljeće i doveli u Torino sada, zajedno s Andreom Pirlom i Igorom Tudorom...

Dejan je do lani igrao kao mladić za Makedonce, ali se pred seniorsku dob domislio da bi bilo bolje nositi dres rodne grude kao Zlatan Ibrahimović, nego tratiti talent na margini velike scene igrajući za domovinu svog porijekla.

Je li krilo ili je razigravač, pravi napadač, zasad još nije definirano. Ali, ima dribling, trk, tehniku i viziju igre. Pa da vidimo.

Kuluševski, dakle, balkanske gore list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

11. listopad 2020 10:11